Camp Rock (2008)

Regie: Matthew Diamond | 94 minuten | komedie, familie, romantiek, musical  | Acteurs:  Demi Lovato, Joe Jonas, Meaghan Martin, Maria Canals-Barrera, Alyson Stoner, Julie Brown, Daniel Fathers, Anna Maria Perez de Tagle, Jasmine Richards, Jordan Francis, Roshon Fegan, Kevin Jonas, Nick Jonas, Aaryn Doyle, Giovanni Spina, Jennifer Ricci, Edward Jaunz, Bailey Stocker, Hayley Lochner   

De Jonas Brothers. Kent u die groep? De drie broertjes Jonas zijn in Amerika bekende popsterren met een aantal succesvolle albums achter hun naam. Ze zijn een van die jonge acts die bij een groeiend tienerpubliek in de smaak vallen. Het publiek wat actief geld uitgeeft aan muziek wordt immers steeds jonger en de commerciële mogelijkheden van deze groeiende doelgroep worden dan ook volop aangesproken. In de VS hebben de Jonas Brothers al in films gespeeld en zelfs in hun eigen TV-serie. ‘Camp Rock’ is een film uit de stal van Disney met de drie broertjes in een hoofdrol.

Het verhaal is vrij simpel: meisje van simpele afkomst, Mitchie (Demi Lovato), wil op een muziekkamp haar droom verwezenlijken om met haar muziek iets te bereiken. Ze wordt verliefd op de knappe rockster in het kamp, Shane (Joe Jonas), maar moet ook opboksen tegen de populaire rijkeluiskinderen die een machtig kliekje vormen. Shane is ondertussen op zoek naar het meisje met een prachtige stem dat hij heeft horen zingen zonder te weten dat dit Mitchie is. Alles komt tot een kookpunt bij de laatste muziekavond waar de verschillende deelnemers kunnen strijden om opnametijd met Shane.

Komt dit bekend voor? Inderdaad, het stramien volgt vrij goed het verhaal van Assepoester, een sprookje dat door Disney ook al eens tot mooie tekenfilm is gemaakt. ‘Camp Rock’ is dan weer een “live-action” film en valt het best te omschrijven als een combinatie tussen ‘School of Rock’, ‘Hairspray’ en ‘Clueless’. De film zit goed in elkaar. Goede gelikte/geproduceerde poprock muziek op de soundtrack, frisse jongelui in de hoofdrol, mooi gefilmd en van geluid voorzien, en goed gechoreografeerde dans- en zangscènes.

De populariteit van de Jonas broertjes zal de film zeker geen windeieren leggen hoewel dat waarschijnlijk niet aan hun acteerprestaties zal liggen. De hoofdrol van Demi Lovato is sympathiek en de rest van de cast leveren prima werk. Op haar eigen merites is ‘Camp Rock’ een goed gemaakte kinder/tienerfilm met wel een te clichématig verhaal. De vraag blijft wel of dit gelikte, makkelijk weg te kijken Disneysprookje niet een te vrolijk beeld schetst van de muziekwereld van tegenwoordig die zeker ook haar minder vrolijke kanten kent.

Joost Hoedemaeckers