Castle in the Sky – Tenkû no shiro Rapyuta (1986)

Regie: Hayao Miyazaki | 124 minuten | actie, animatie, avontuur, familie, fantasie, science fiction | Originele stemmencast: Mayumi Tanaka, Keiko Yokozawa, Kotoe Hatsui, Minori Terada, Fujio Tokita, Jim Cummings, Ichirô Nagai, Hiroshi Ito, Machiko Washio    

Films van Hayao Miyazaki, bekend van de prachtige films als ‘Spirited Away’, ‘Howl’s Moving Castle’ en ‘Princess Mononoke’, zijn graag gezien en erg geliefd onder fans van het anime-genre. Ook ‘Castle in the Sky’ mag zich aansluiten bij het voornoemde rijtje, en behoort wellicht tot de top drie films van Miyazaki. ‘Castle in the Sky’ is een kruising tussen Tolkien’s ‘Lord of the Rings’ en Swift’s ‘Gulliver’s Travels’, doorspekt met een magisch Disney-achtig sausje. De naam van het vliegende eiland Laputa is zelfs genomen uit het 18e eeuwse verhaal ‘Gulliver’s Travels’, waarin Laputa een vliegende stad was.

‘Castle in the Sky’ heeft voor iedereen wat wils: een prins en prinses, piraten, het leger, robots, een verborgen stad en schat, humor en avontuur. En terwijl Japanse anime over het algemeen een donkere ondertoon heeft en vaak cynisch is, is ‘Castle in the Sky’ geen van beiden. Dat maakt de film ook uitermate geschikt voor de kleinere kinderen.

‘Stardust’ (2007) lijkt soms verdacht veel gelijkenis te hebben met het verhaal van ‘Castle in the Sky’. Want ook daar valt er een meisje naar beneden, met een magisch kristal om haar nek waar iedereen achteraan zit. Deze Sheeta wordt opgevangen door de jongen Pazu, die haar zonder te twijfelen direct helpt en samen slaan ze op de vlucht. Onderweg komen ze steeds meer te weten over de hanger en zijn oorsprong, en langzaam maar zeker ontdekken ze wat al eeuwen geheim is gebleven. Maar net als deze helden kom je als kijker ook niet meer te weten dan wat nodig is – sommige raadsels blijven geheim en voer voor je eigen verbeelding. Een haast epische queeste, op zoek naar een eiland zo mysterieus als Atlantis, met piraten en het voltallige leger op hun hielen, maakt dat je als kijker in het verhaal wordt gezogen en ruim twee uur lang gebiologeerd meeleeft met de avonturen van de jonge helden Sheeta en Pazu.

Miyazaki staat qua animaties bovenaan de ladder, zeker gezien het feit dat ‘Castle in the Sky’ een juweeltje uit alweer 1986 is. Daar kan Disney soms nog wel een puntje aan zuigen. De gedetailleerde plaatjes, afwisselende omgevingen en prachtige gezichtsuitdrukkingen en bijpassende muziek maken de film sowieso het kijken al waard. Tel daarbij op dat het verhaal ook nog eens spannend en avontuurlijk is – de twee uur vliegen voorbij – en je weet dat je ‘Castle in the Sky’ eigenlijk niet mag missen.

‘Castle in the Sky’ is ook voor mensen die niet direct van anime houden een geweldig leuke en schattige film om te gaan kijken. Disney, maar dan op z’n Japans.

Tessa Obbens