Creed II (2018)

Creed IIRegie: Steven Caple Jr. | 130 minuten | drama, sport | Acteurs: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Phylicia Rashad, Dolph Lundgren, Florian Munteanu, Russell Hornsby, Wood Harris, Milo Ventimiglia, Robbie Johns, Andre Ward, Brigitte Nielsen

In dit vervolg op ‘Creed’ krijgt de jonge wereldkampioen Adonis Johnson, de buitenechtelijke zoon van overleden bokslegende Apollo Creed en pupil van Apollo’s grote sportieve rivaal en latere boezemvriend Rocky Balboa, te maken met de grootste uitdaging van zijn leven. Hij wordt namelijk uitgedaagd door Viktor Drago, een tegenstander die onlosmakelijk verbonden is met Adonis’ familiegeschiedenis. Viktor is namelijk de zoon van Ivan Drago, de emotieloze superatleet en vechtmachine die in de ring een bruut einde maakte aan het leven van Apollo (zie ‘Rocky IV’). Dit alles gebeurde in een behoorlijk ongenuanceerde, overdreven patriottische koudeoorlogsetting die Apollo opvoerde als symbool van het goede en vrije Amerika en Ivan als de vleesgeworden verpersoonlijking van het kwaadaardige Sovjetimperium.

‘Creed’ was in 2015 een fris, levendig en stijlvol nieuw hoofdstuk in de Rocky-reeks. De film blies de saga nieuw leven in en gaf de fakkel door aan een nieuwe generatie in de vorm van bokstalent Adonis Johnson (prima vertolkt door Michael B. Jordan). In ‘Creed II’ werkt Adonis zich op tot wereldkampioen in de zwaargewichtdivisie. Ook op het relationele vlak staat hij voor een mijlpaal dankzij het lonkende vaderschap. Maar juist op dat moment steekt de lelijke kant van zijn roerige familiegeschiedenis de kop op in de vorm van uitdager Viktor Drago. Deze bokser is niet alleen een woeste, nietsontziende en spartaans getrainde sloopmachine, maar ook de zoon van de man die de dood van Adonis’ vader op zijn geweten heeft.

Hoewel ‘Creed II’ de verhaaltechnische potentie heeft om uit te groeien tot een klassieker binnen het sport- en dramagenre, maakt de film zijn belofte niet helemaal waar. Slecht is ‘Creed II’ zeker niet. De gevechten zijn intens, goed gechoreografeerd en behoorlijk realistisch (toch wel een verschil met de oude Rockyfilms, waarin dekking nog een onontdekt fenomeen lijkt te zijn). Daarnaast blijft Sylvester Stallone aimabel en charmant als de doorleefde vaderfiguur Rocky.

‘Creed II’ leunt alleen te sterk op de worsteling van Adonis’ met zijn relatie en het aankomende vaderschap. Dit deel van het verhaal ontaardt net wat te vaak in stroperig melodrama en wordt overschaduwd door de veel interessantere, maar helaas onderbelichte subplot rondom vader en zoon Drago. We zien hoe Ivans nederlaag voor eigen publiek tegen Rocky, die hem zijn status, reputatie, vermogen en vrouw kostte, de voormalige Sovjetheld heeft veranderd in een gebroken, verbitterde en rancuneuze man die zijn zoon gebruikt als wraakvehikel om het geschonden familieblazoen op te poetsen. De eendimensionale stripboekschurk uit ‘Rocky IV’ maakt in ‘Creed II’ plaats voor een gelaagd personage van vlees en bloed, een figuur die afwisselend zowel afkeer als medelijden (en tegen het einde zelfs een beetje respect) opwekt. Je hoopt tijdens het bekijken van ‘Creed II’ dan ook geregeld dat de camera wat vaker overschakelt van de beslommeringen van Adonis en zijn eega Bianca naar het meer shakespeareaanse epos over vader en zoon Drago.

Wat betreft de opbouw volgt ‘Creed II’ het geijkte format dat vrijwel alle Rockyfilms hebben: de opgepompte aanloop naar een groot gevecht, de hoofdprotagonist die een flink pak slaag krijgt, intensieve trainingssessies onder primitieve omstandigheden en een even spetterend als heroïsch slotgevecht. Het eindresultaat: een aardige film, maar wel eentje die iets te braaf binnen de lijntjes kleurt en bij vlagen zelfs vervalt in belegen clichés.

Frank Heinen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 januari 2019
DVD- en blu-ray-release: 15 mei 2019