Crying Ladies (2003)

Regie: Mark Meily | 111 minuten | drama, komedie | Acteurs: Sharon Cuneta, Hilda Koronel, Angel Aquino, Eric Quizon, Julio Pacheo, Ricky Davao, Shamaine Cenenera, Johnny Delgado, Sherry Lara, Raymond Bagatsing, Bella Flores, Edgar Mortiz, Bearwin Meily, Winnie Cordero, Gilleth Sandico, Jemalene Estrada, Mark Meily

Deze Fillipijnse film geeft een mooi portret van drie vrouwen in hun dagelijks leven. Voor een Aziatische film is de film zeer transparant te noemen, en ook zeer goed te volgen. Hoewel de film zich in Manilla afspeelt, is er nergens sprake van een gevoelsmatige cultuurovergang, wat bij sommige Aziatische films nadrukkelijk wel het geval is.

De drie vrouwen uit deze film geven een ontroerend beeld van hun vragen, dromen en verlangens. Dit gebeurt op een wijze die het midden houdt tussen drama en komedie. Sommige gedeelten van de film zijn absoluut humoristisch bedoeld, maar daar tussendoor is voldoende ruimte om de dramatiek en de confrontaties met het leven te aanschouwen.

Stella, de hoofdpersoon in het verhaal, houdt ontzettend veel van haar zoon, maar haar omstandigheden zijn zo geworden dat ze nauwelijks tijd met hem kan doorbrengen. En als ze dan samen zijn, heeft ze hem bijna niets te bieden. Behalve liefde en zorg, en dat maakt dat er een goed contact is tussen haar en haar zoon. Om haar financiële situatie wat te verruimen, accepteert ze een baantje als klaagvrouw, dat wil zeggen professioneel rouwster, op een begrafenis. Samen met twee vriendinnen huilt ze een paar dagen tijdens een Chinese begrafenis, en dit is een goed betaalde job. Onderwijl sluit ze vriendschap met de zoon van de overleden man en lacht ze wat af met haar vriendinnen om het leven te relativeren en om de problemen op de achtergrond te houden. En uiteindelijk blijkt deze begrafenis een keerpunt te zijn in haar leven.

Ondanks het drama in de film, zijn er een paar grappige gebeurtenissen in het verhaal. Zoals de vele audities die de vrouwen doen, in de hoop ontdekt te worden als filmster. Of de liefde van Stella voor karaoke en de enorme huilbuien die afgewisseld worden met giechelpartijen tijdens de begrafenis.

De film kent een aantal onvolkomenheden en er kan nog meer uitgewerkt of verdiept worden. Maar hij is ook grappig, origineel en en kent een aantal goede serieuze momenten. Met name wanneer je houdt van wereldcinema is deze film het bekijken waard.

Sharon Vonk