Daltry – Daltry Calhoun (2005)

Regie: Katrina Holden Bronson | 100 minuten | drama, komedie | Acteurs: Johnny Knoxville, Sophie Traub, Elizabeth Banks, Juliette Lewis, Kick Gurry, Beth Grant, Laura Cayouette, Ken Jackson, David Koechner, Matthew Sharp, James Parks, Andrew Prine

Johnny Knoxville is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn optreden in de reality show ‘Jackass’, een rariteitenkabinet van krankzinnige stunts en een apart soort humor. Dat regisseuse Katrina Holden Bronson hem de rol laat spelen van een man die opeens voor een tienerdochter moet zorgen, mag verrassend heten.

Daltry en May worden door een verre nicht van zijn moeder opgevangen als May zwanger blijkt te zijn. Vanwege zijn schimmige drugsdeals en onberekenbare gedrag wordt Daltry echter door zijn tante het huis uit gezet. June is dan nog een baby en blijft met May bij Daltry’s tante wonen. Daltry besluit zijn leven te beteren. Na allerlei omzwervingen strijkt hij neer in Ducktown. Door zijn passie voor golf en cannabis te combineren weet hij een enorme impuls te geven aan de werkgelegenheid en het aanzien van Ducktown.

Naar aanleiding van een reclamespot op televisie voor zijn bedrijf besluit May om Daltry op te zoeken. Ze heeft zich veertien jaar lang opzettelijk onvindbaar voor hem gehouden, omdat ze niet kan geloven dat hij echt is veranderd. De reden dat ze hem opzoekt is om hem de opleiding van June te laten bekostigen, maar ze vertelt er niet bij dat ze een terminale ziekte heeft en dat hij binnen afzienbare tijd ook de opvoeding van June ter hand zal moeten nemen.

Johnny Knoxville speelt Daltry Calhoun heel subtiel. Hij is volstrekt geloofwaardig als een man die stapelgek is op zijn dochter, ook al weet hij niet precies hoe hij het moet aanpakken. Ook zijn bezorgdheid over de dreigende ondergang van het bedrijf dat hij uit het niets heeft opgebouwd en dat zo belangrijk is voor de economie van Ducktown, is goed navoelbaar. Sophie Traub speelt zijn tienerdochter die op zoek is naar liefde en naar zichzelf grappig en energiek maar ook ingehouden op de juiste momenten. De bijrollen van Elizabeth Banks en Juliette Lewis zijn fraai en de scène waarin ze tot op het bot eerlijk met elkaar praten, vormt het hoogtepunt van de film.

‘Daltry Calhoun’ is niet uitgesproken droevig, niet uitgesproken grappig. Op een vriendelijke manier komen loodzware onderwerpen als rouw, eenzaamheid en een dreigend faillissement aan bod. Ze worden echter zo voor het voetlicht gebracht dat je goed kunt navoelen wat de personages doormaken zonder last te krijgen van plaatsvervangende schaamte. Een lieve, wat dromerige film die nieuwsgierig maakt naar de opvolger van deze debuutfilm.

Diana Tjin-A Cheong