De allergrootste slijmfilm (2022)

Recensie De allergrootste slijmfilm CinemagazineRegie: Martijn Smits | 81 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Bibi, Yolanthe Cabau, Matheu Hinzen, Géza Weisz, Zafanya Kersten, Quinn Bezemer, Aaron Bezemer, Ferdi Stofmeel, Denise Aznam

Wanneer de beroemde vlogster Indy (Bibi) na een reeks incidenten waarbij ze zich steeds meer gaat ergeren aan de gevolgen van haar populariteit en haar hobby, slijm maken, besluit het tienermeisje dat het genoeg is geweest. In een korte vlog kondigt ze aan dat dit meteen haar laatste is. Ze wil niet langer dat slijm haar leven beheerst. Haar fans zijn geschokt, haar familie twijfelt. En haar grootste vijand, Dominicus Duff (Géza Weisz, terug in zijn schmierende rol uit deel 1), roept dingen als: “we moeten haar stóppen”, maar wáár Indy dan precies mee moet stoppen, is niet duidelijk.

‘De allergrootste slijmfilm’ is de laatste in de trilogie en moet het – wellicht nog minder als in de voorgaande delen – sowieso niet van de logica hebben. De tot nu toe in een eenoudergezin opgegroeide Indy blijkt ineens een moeder (Yolanthe Cabau). te hebben die al een decennium ergens in de (waarschijnlijk Zuid-Amerikaanse) jungle Belangrijk Werk verricht als wetenschapper. Een flashback naar de tijd waarin Indy’s vader en zij besloten dat het beter was dat mama zich op haar werk zou storten, leert de kijker ook iets over de oorsprong van Indy’s slijmfascinatie.

Natuurlijk is stoppen met slijm geen optie voor Indy. Naast een aantal gênant bedoelde waanbeelden waarin slijm de hoofdrol opeist, blijkt ineens ook het allerbelangrijkste ingrediënt, Slympia, schaars en zelfs bijna onverkrijgbaar. Door een ongeloofwaardige connectie met Indy (het feit dat zij gestopt is met slijm maken zorgt dat de natuurlijke bron opdroogt), is er maar één oplossing: Indy moet naar haar moeder in de jungle om het ingrediënt te redden. Met in haar kielzog Doenja, het nichtje van Dominicus Duff, met wie ze plotsklaps vriendschap sluit. Ze hebben namelijk dezelfde broodtrommel én houden allebei van spruitjes. Als dat geen goede basis voor een vriendschap is…

Wie ook naar de jungle afreist, is Indy’s vader, samen met Dominicus, die er natuurlijk een verborgen agenda op na houdt, en de met een paar virtuele vlieguren voor het besturen van een vliegtuig geschikt geachte Benji (Matheu Hinzen). De verwikkelingen in de jungle worden nog ingewikkelder als een klein meisje een wijs dorpshoofd blijkt te zijn en Indy niet meer weet wie ze moet vertrouwen: haar moeder of haar beste vriendin die ze nog geen week kent. Zelfs de doelgroep zal hier vraagtekens bij zetten en heel erg veel scènes met slijm kent deze film ook niet. Of zou dat toch liggen aan de schaarste van Slympia? Het is eerder ideeënarmoede. Stoppen is in dit geval zeker de beste optie.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 6 juli 2022
VOD-release: 5 oktober 2022 (Pathé Thuis)