De brug (1928)

Regie: Joris Ivens | 14 minuten | korte film, documentaire

Na een dynamische bewegingsstudie in Parijs, uit 1927, maakte Joris Ivens een niet veel minder dynamisch portret van een hefbrug in Rotterdam. Wederom is te zien hoe zijn gevoel voor filmische dramatiek en visuele flair toeneemt. Enerzijds is dit korte filmpje bijna abstract door de artistieke close-ups van brug-of treinonderdelen en camerastandpunten, maar anderzijds bevat het geheel ook een duidelijke dramatische opbouw.

Er is bijna sprake van een verhaal gezien de manier waarop er naar de gebeurtenis van een passerende trein of boot – waarvoor de brug respectievelijk omlaag en omhoog moet – wordt toe gewerkt. Daarnaast komt het soms net over als een kunstwerk door het uitlichten van details van de brug en trein, en het spelen met licht en donker. Ook is het erg imposant om gigantische stukken beton en de brug als geheel omhoog en omlaag te zien gaan. Sommige shots zijn bijna wetenschappelijk of analytisch in de aandacht voor alle metertjes en constructies.

Tenslotte zitten er interessante wisselingen in tempo in de film. Soms gaat de brug rustig omhoog, of zien we een scheepje vredig langsvaren en dan ineens raast de trein voorbij en worden het spoor of de wagonaanhechtingen close in beeld genomen. Ondanks het gebrek aan geluid, zou je zweren dat je de trein gehoord hebt na het zien van de film.

Bart Rietvink