De dolle tweeling 2 – Hanni & Nanni 2 (2012)

Regie: Julia von Heinz | 90 minuten | familie | Acteurs: Jana Münster, Sophie Münster, Heino Ferch, Suzanne von Borsody, Anja Kling, Katharina Thalbach, Hannelore Elsner, Barbara Schöneberger, Joyce Abou-Zeid, Sven Gielnik, Nele Guderian, Carolin Kebekus, Aleen Jana Kötter, Monika Manz, Martin Ontrop, Oliver Pocher, Nasrollah Sagheb, Luisa Spaniel

Een spannende belevenis is wat de trailer van ‘De dolle tweeling 2’ belooft. De film is het vervolg op het eerste deel ‘De dolle tweeling’, beiden zijn verfilmingen van de verhalenreeks ‘St. Clare’s’ van Britse schrijfster Enid Blyton. Met Duitse regisseuse Julia von Heinz aan kop worden de levens van de tweelingszusjes Hanni (Jana Münster) en Nanni (Sophia Münster) geportretteerd, die na de zomervakantie terug moeten naar hun geliefde meisjesinternaat. De film heeft als doelgroep kinderen, en dan voornamelijk meisjes die bijna beginnen te puberen. Er wordt een poging gedaan een bruisend en verfrissend jongerenavontuur over te brengen, maar helaas is er weinig origineels aan het verhaal en worden alle stereotypen uit de kast getrokken. ‘De dolle tweeling 2’ is een film die hoogstwaarschijnlijk alleen de onervaren filmtoeschouwertjes kan bekoren.

In de eerste scènes komt al meteen een aantal problemen aan bod. Wanneer Hanni en Nanni door hun ouders Georg (Heino Ferch) en Julie (Anja Kling) naar het internaat worden gebracht, krijgen moeder en vader voor de zoveelste keer ruzie vanwege geldproblemen. Daarnaast moet dit jaar nichtje Lily (Luisa Spaniel) voor het eerst mee, iets waar de tweelingzusjes niet van gediend zijn. Op school aangekomen zien ze dat er een mooie rijke leerlinge is gearriveerd. De roddel gaat rond dat ze een prinses is, wat uiteraard resulteert in een detective onderzoek van Hanni en Nanni. Ondertussen zijn twee slechteriken ook op zoek naar de prinses, die haar willen ontvoeren en losgeld opeisen. Ook de twee ouders kampen nog steeds met relatie- en geldproblemen, waar het allemaal niet makkelijker op wordt. Uiteindelijk weten de zusjes samen alles op te lossen.

Duidelijk is dat ‘De dolle tweeling 2’ modern en hip probeert over te komen door bijvoorbeeld harde, energieke muziek af te spelen en te refereren aan 21e eeuwse media zoals smartphones. De vrolijke muziek slaagt erin een feelgood gevoel achter te laten, maar verder kunnen deze pogingen de ouderwetse plot niet verbloemen. Alle cliché elementen van kinderfilms komen aan bod: het internaat, de ontvoering, rebelse kinderen die het opnemen tegen de nieuwe meisjesachtige leerlinge, de leuke jongen, problemen met ouders… en als klap op de vuurpijl komt alles in de laatste vijf minuten opeens weer goed. Het is prima om met een veelgebruikt thema op de proppen te komen, maar het kan geen kwaad om het geheel wat op te schudden en nieuwe elementen toe te voegen.

Wat betreft de acteerprestaties doen sommige personages, zoals Mademoiselle Bertoux (Katharina Thalbach) nogal overdreven en nep aan. Dit is echter niet zo problematisch, aangezien kinderen vaak veel plezier beleven aan overdreven rollen. Thalbach is met haar sterke karakter dan ook één van de sympathiekere personages. De hoofdrollen vallen daarentegen juist weg. Hoewel het verhaal om Hanni en Nanni hoort te draaien, zijn hun rollen niet diep uitgewerkt en lijken ze inhoudelijk gezien niet van groot belang. De aandacht gaat eerder uit naar de prinses, de schoolleiding en de ouders.

Wat een avontuurlijke feelgoodfilm had moeten worden valt dus weg in een berg van clichés. Hoewel er inderdaad een soortement feelgoodfactor aanwezig is, zijn de meeste filmelementen alles behalve vernieuwend en interessant. Naast het feit dat de personages allemaal stereotype zijn, zijn de hoofdrollen ook nog eens slecht uitgewerkt. ‘De dolle tweeling’ blijkt dus niet zo dol te zijn, ideeën voor meer vervolgen kunnen maar beter in de kast blijven.

Alexandra Hoff

Waardering: 2

Bioscooprelease: 12 juli 2012
DVD-release: 16 oktober 2012