De Heineken ontvoering – KRO Reporter: Heineken reconstructie (2008)

Regie: Rolf Meter | 76 minuten | documentaire

De ontvoering van Freddy Heineken houdt de gemoederen tientallen jaren na de daad nog steeds bezig. Peter R. de Vries schreef er een bestseller over en sinds het najaar van 2011 is er ook een film over de ontvoering met Rutger Hauer. Door de enorme belangstelling rond de ontvoering is het onderwerp door de jaren heen ook een eigen leven gaan leiden. Dat triggerde de KRO om er een speciale uitzending over te maken, die nu ook op DVD verkrijgbaar is.

De meeste documentaires nemen de kijker mee in een verhaal, dat gevormd wordt door losse interviews en historisch beeldmateriaal. In deze documentaire is een andere opzet gekozen. Sven Kockelman, misdaadverslaggever Peter R. de Vries en politie inspecteur Gert van Beek zitten aan een ronde tafel en bespreken chronologisch het verloop van de gebeurtenissen. Ze worden daarbij af en toe onderbroken door een filmfragmenten, bandopnames of oude foto’s. We komen echter wel steeds weer bij die tafel met experts terug.

Vermoedelijk hebben de makers deze opzet gekozen omdat ze moeite hadden voldoende materiaal bij elkaar te zoeken. Veel van de betrokkenen komen niet aan het woord. Er is bijvoorbeeld niemand om het standpunt van het Heineken concern te verklaren en er zijn ook geen duidelijke interviews met de ontvoerders zelf waaruit blijkt wat hun gedachtegang nu precies was. De documentaire legt hierdoor wel erg de nadruk op de meningen van de experts en de recherche.

Hier staat weer tegenover dat het drietal de Vries, Kockelman en van Beek wel goed de kernvragen rond de ontvoering bespreken. Werd er niet een te groot risico genomen toen er niet op eisen van de ontvoerders werd ingegaan? Waarom werd er gewacht met een inval in de schuilplaats van de kidnappers? Er gaan allerlei verhalen de ronde dat Holleeder mede ontvoerder Cor van Hout vermoord zou hebben. Wat is daar nu van waar? Na afloop heb je wel het gevoel zo’n beetje de belangrijkste feiten omtrent de Heineken ontvoering op een rijtje te hebben.

De documentaire ‘De Heineken ontvoering’ is best aardig. Je zou ‘m ook leuk kunnen kijken voordat je de film met Rutger Hauer gaat kijken. Bovendien is er een tweede DVD met allerlei extra filmfragmenten, zoals journaaluitzendingen en een reconstructie van de route van de kidnappers. Als op zichzelf staande documentaire heeft de film echter onvoldoende body om echt uit de verf te komen. Een mooi collector’s item voor mensen die echt gefascineerd zijn door de kidnapping.

Bram Semeijn