De Naam van de Vader (2012)

Regie: Timothy Wennekes | 14 minuten | korte film, drama | Acteurs: Robbie Cleiren, Koen de Sutter, Vic de Wachter, Camille Goossens, Rik van Uffelen, Max van den Abbeele, Gilles van Hecke, Katelijne Verbeke

Dat de Getuigen van Jehova geen vrolijke jongens zijn hadden we al in de smiezen. Wie gaat er nu ook op zondag brave burgers uit hun bed bellen? Na het zien van ‘De naam van de vader’ is ons beeld niet echt bijgesteld. Integendeel, we zijn er nog meer van overtuigd dat religie in overkill meer kwaad dan goed doet. De realistische benadering van regisseur Timothy Josha Wennekes doet vermoeden dat de man verduiveld (no pun intended) veel weet over het onderwerp. Het kan bijna niet anders dat Wennekes ooit voor hetzelfde dilemma als zijn hoofdpersonage heeft gestaan. En die pijnlijke beslissing op het einde hoorde daar waarschijnlijk ook bij.

De ouders van Thomas zijn devote aanhangers van Jehova. Van hun kinderen verwachten dezelfde toewijding. Terwijl zijn jongste broer, die wegens zijn leeftijd nog niet over voldoende intellectuele capaciteiten beschikt om keuzes te maken, op het punt staat gedoopt te worden, aarzelt Thomas. Hij heeft serieuze bedenkingen bij zijn geloof. Maar hij weet dat dit tot een breuk met de rest van de familie kan leiden. Zijn oudste broer ging hem al voor en is nu persona non grata. Een onderhoud met drie wijzen moet hem tot andere gedachten brengen.

Het is dit verhoor dat een diepe indruk nalaat en behoorlijk stuitend overkomt. Bij Jehova wordt er duidelijk niet onderhandeld. Buigen of barsten lijkt de boodschap. Ook de houding van de ouders hakt er op dubieuze wijze in. Zelfs het eigen vlees en bloed moet zich schikken naar de indoctrinatie van de geloofsgemeenschap. Onze haartjes stonden recht omhoog bij het zien van deze ontluisterende façade van godsdienstterrorisme.

Jochem Geelen

‘De Naam van de Vader’ verschijnt dinsdag 22 oktober 2013 op DVD en blu-ray (Selected Shorts #15: De beste Vlaamse kortfilms).