Defendor (2009)

Regie: Peter Stebbings | 101 minuten | drama, komedie, misdaad | Acteurs: Woody Harrelson, Elias Koteas, Michael Kelly, Sandra Oh, Kat Dennings, Clark Johnson, Lisa Ray, Alan C. Peterson, Kristin Booth, Charlotte Sullivan

“Wie de wet overtreedt is tuig. Punt.” Met deze stoere woorden naait de éénmansburgerwacht Defendor zich op voor zijn schoonmaakacties die een veiligere stad moeten waarborgen. Maar zo stoer is deze superheld eigenlijk niet. Defendor heet eigenlijk Arthur Poppington, een man die door het leven gaat met een mentale achterstand. Meer door zijn onbevangenheid en het niet kunnen inschatten van mogelijke, gevaarlijke, gevolgen van zijn acties dan door zijn fysieke présence en realiteitszin gooit hij zich als een echte kruisvaarder tussen de boeven. Helaas beschikt hij niet over superkrachten en ervaart hij dat de comicbooks die hij leest niet zo realistisch zijn.

Met zijn zelfgemaakt, armtierig pak, waarop een D is geplakt met tape en een potsierlijke helm, voorzien van camera rijdt Defendor met een gigantische truck rond om toe te slaan. Zijn arsenaal bestaat uit vreemde wapens. Knikkers,wespen en katapulten zijn nu niet bepaald attributen die je bij een held verwacht. Defendor maakt jacht op zijn nemesis, Captain Industry die hij verantwoordelijk acht voor een persoonlijk drama. Nadat hij op een avond in elkaar is geslagen maakt Defendor kennis met het hoertje Kat. Deze blijkt meer te weten over zijn aartsvijand Captain Industry.

Qua opzet zit ‘Defendor’ in het zelfde vaarwater als ‘Kick-Ass’. De superheld van vlees en bloed die eigenlijk tegen zichzelf beschermd moet worden. De eerste beelden doen dan ook denken aan een parodie of klucht die flink tegen de schenen van Batman of Superman wil schoppen. Maar die toon verandert stilletjes wanneer we meer over Poppington te weten komen en een treurige essentie zich op de achtergrond begint te roeren. Met de schampere humor die ook nog in de blender wordt gegooid is dit één van de aangenaamste surprises van 2010. Aanvankelijk waren we een beetje gegeneerd. Lachen met een gehandicapte vinden we namelijk nogal verfoeilijk. Maar gelukkig werd al snel duidelijk dat hier geen sprake van is. Je moet al een koud hart hebben om niet gecharmeerd te raken van Arthur die zijn transformatie in held simpelweg gebruikt als een uitweg. Wanneer hij als Defendor door de straten rent voelt hij zich geen verschoppeling. Net zoals Kat die zich sterk voelt wanneer ze dope gebruik. Hoe verder we in het verhaal zitten hoe meer we van het persiflage verwijderd raken.

Hoofdrolspeler Woody Harrelson is zoals een tol. Je laat hem spinnen en het kan alle kanten uit. Soms bewandelt hij de goede strook zoals in ‘No Country for Old Men’ maar regelmatig ook de slechte zoals in ‘Kingpin’. Maar u kunt op beide oren slapen. Hij brengt het er voortreffelijk vanaf. Net zoals de rest van de cast met voorop Kat Dennings die zich als een ware ontdekking openbaart.

‘Defendor is’ een warmbloedige film met het hart op de juiste plaats waarbij regelmatig een aanstekelijk deuntje op de achtergrond schettert. Op het einde hadden we zelfs even een brok in de keel.

We kijken nu al uit naar de volgende film van Peter Stebbings die met vlag en wimpel geslaagd is in zijn filmdoop. Dit is een film waar je op het eerste zicht niets van verwacht maar die uiteindelijk recht in de roos schiet. Meer van dit graag.

Jochem Geelen