Killers (2010)

Regie: Robert Luketic | 100 minuten | actie, thriller, komedie | Acteurs: Katherine Heigl, Ashton Kutcher, Catherine O’Hara, Tom Selleck, Alex Borstein, Katheryn Winnick, Rob Riggle, Natalina Maggio, Martin Mull, Larry Joe Campbell, Mary Birdsong, Lisa Ann Walter, Kevin Sussman, Casey Wilson, Letoya Luckett, Ric Reitz, Anna Colwell, Elena Kolpachikova, Marvin Baldwin Jr., Michael Daniel Cassady, John Charles, Yan Dron  

Jen (Katherine Heigl) is zo’n behoudend iemand dat ze door haar vriend is gedumpt vanwege een gebrek aan avontuurlijkheid. Ze wilde niet met hem gaan bungeejumpen, omdat ze niet en plein public wilde kotsen. Daarom zit ze als volwassen dochter met haar overbezorgde vader (Tom Selleck) en haar pittige moeder (Catherine O’Hara) in het vliegtuig op weg naar het Franse Nice. Als single van in de dertig op vakantie gaan met je ouders is wel het sufste en saaiste wat je kunt doen, dus als Jen de knappe Spencer ontmoet en ze tot haar eigen verbazing een afspraakje met hem krijgt, probeert ze zich heel anders voor te doen dan ze is. Ze trekt een extreem strakke, sexy jurk aan, drinkt veel teveel, maar als ze merkt dat Spencer haar gewoon leuk vindt en het juist op prijs stelt dat ze zo’n stabiel iemand is, laat ze de maskerade achterwege.

Wat Jen echter niet weet, is dat Spencer een geheim agent is met een licence-to-kill. Om met haar te kunnen trouwen en een normaal leven op te bouwen, wil hij een punt achter dit gevaarlijke bestaan zetten. Zijn baas (Martin Mull) waarschuwt Spencer dat hij een dergelijk leven niet zomaar achter zich kan laten en die woorden blijken te kloppen, hoewel drie jaar lang alles goed lijkt te gaan. Jen en Spencer leiden een rustig, burgerlijk bestaan in een stadje waarin iedereen elkaar kent en het buurtfeest het hoogtepunt van het jaar vormt. Als Spencer uit het niets een bericht ontvangt van zijn vroegere baas, blijkt een goedaardige huisvriend opeens een volleerde moordenaar te zijn, zo eentje als Spencer vroeger zelf is geweest. Deze huisvriend blijkt niet de enige die het op Spencer heeft voorzien en als Spencer niet oppast, raakt hij Jen kwijt.

Gelukkig is ‘Killers’ niet een zoveelste James Bond spoof, hoewel het opwindende begin met een snelle auto en alles wat daar verder bijhoort, wel in die richting wijst. Het tempo is ook veel te laag voor een actiefilm, waarbij wel grappig is, dat elke keer dat je begint te denken dat het saai wordt, er weer iets gebeurt dat je wakker schudt of aan het lachen maakt en dat maakt de voorgaande momenten niet alleen goed, de clash van die twee uitersten maakt de film juist onderhoudend. Vervelen hoef je je niet.

De troeven van de film zijn het acteerwerk en de humor. Eigenlijk iedereen speelt op zijn minst goed of grappig. Hilarisch zijn de scènes met Catherine O’Hara van wie een kleine vertrekking van het gezicht al veelzeggend is. Ook Tom Selleck is grappig met een interessante mix van sulligheid en een niet te onderschatten scherpte. Ashton Kutcher speelt echt leuk, de actiescènes zijn in ieder geval qua fysiek geloofwaardig, in die brede borstkas zijn vast flink wat uren training gaan zitten, en wat betreft humor en timing maakt hij optimaal gebruik van zijn jarenlange ervaring in ‘That’s 70s show’. Katherine Heigl is weer prima als komische heldin en het samenspel tussen haar en Kutcher is dik in orde.

‘Killers’ is een grappige, warme film met veel sympathiek jatwerk, maar in dit geval geldt zondermeer dat je beter goed kunt jatten dan slecht verzinnen. Het is gewoon een mal, smakelijk verhaal dat voor zorgeloos vermaak zorgt en dat is op zijn tijd gewoon fijn.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 3 juni 2010