Der Staat gegen Fritz Bauer (2015)

Regie: Lars Kraume | 105 minuten | drama | Acteurs: Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Sebastian Blomberg, Jörg Schüttauf, Michael Schenk, Lilith Stangenberg, Laura Tonke, Götz Schubert, Cornelia Gröschel, Robert Atzorn, Matthias Weidenhöfer, Rüdiger Klink, Paulus Manker, Tilo Werner, Dani Levy

Sommige helden heten James Bond. Andere gaan gebukt onder de naam Fritz Bauer. Toch is de laatste een held, een held die bovendien echt heeft bestaan. Fritz Bauer was een Duitse jood die de oorlog ternauwernood overleefde. Na de oorlog maakte hij naam als openbaar aanklager en jager op gevluchte nazi’s. Hij werd bij die jacht niet erg geholpen door het naoorlogse Duitse establishment, waarin het wemelde van voormalige nazi-sympathisanten. Bovendien verenigde Bauer drie minderheden in één persoon: jood, socialist en homoseksueel.

De speelfilm ‘Der Staat gegen Fritz Bauer’ richt zich op Bauers grootste wapenfeit. Eind jaren 50 bereikt hem het bericht dat Adolf Eichmann, oorlogsmisdadiger extraordinaire, is gesignaleerd in Argentinië. Wanneer Bauers superieuren niet willen meewerken, komt de nazi-jager voor een dilemma te staan. Als hij de Israëlische geheime dienst inlicht over het verblijf van Eichmann, is het zeker dat die wordt opgepakt. Maar door geheime informatie in de handen van een vreemde natie te spelen, pleegt Bauer verraad tegen zijn eigen staat.

Dit verhaal over misdaad en verraad komt tot ons in een geslaagde combinatie van drama, thriller en periodefilm. De jaren 50 zien er prachtig uit, of we ons nu in Frankfurt, Jerusalem of Buenos Aires bevinden. De kantoren zijn een beetje Mad Men, maar dan op zijn Duits. Qua spanning moet de film het hebben van het stiekeme gefluister en de duistere handelingen van Duitse politici, juristen en andere hooggeplaatsten.

De dramatische elementen zorgen voor wat diepgang en gevoel. ‘Der Staat gegen Fritz Bauer’ gaat vooral over de benauwde positie van minderheden, of dat nu joden zijn of homoseksuelen. Belangrijke rol hierbij speelt Bauers assistent Karl Angermann, een getrouwde man met onderdrukte homoseksuele neigingen. Deze vormen een potentieel gevaar voor de jacht op Eichmann.

De verfilming van dit alles kun je gerust aan Duitsers overlaten. De ervaren Burghart Klaußner zet Bauer fraai neer als obsessieve, humeurige en kettingrokende nazi-jager. Ook is er een mooie rol van Lilith Stangenberg als nachtclubartieste Victoria (dat zij Victoria heet is geen toeval, net als het geen toeval is dat de 6e symfonie van Tsjaikovski langskomt). De jazzy achtergrondmuziek is smooth en welluidend, het ritme van de film aangenaam midtempo.

Alleen liefhebbers van experimentele, harde of lompe cinema hebben niets te zoeken bij deze amusante en intelligente film. Alle andere liefhebbers zullen volop genieten, ook al heet onze held geen Bond maar Bauer. Fritz Bauer.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 28 april 2016
DVD-release: 16 september 2016