Don’t Breathe 2 (2021)

Recensie Don't Breathe 2 CinemagazineRegie: Rodo Sayagues | 98 minuten | actie, drama, thriller, horror | Acteurs: Stephen Lang, Madelyn Grace, Brendan Sexton III, Adam Young, Rocci Williams, Christian Zagia, Bobby Schofield, Fiona O’Shaughnessy, Stephanie Arcila, Diaana Babnicova, Sofija Stojanovic, Steffan Rhodri, Miodrag Cvetkovic, Ibrahim Ishaq, Eydel Francisco Balbuena, Ron Rogell

‘Don’t Breathe’ is zo’n film die een veelvoud wist op te brengen van het bescheiden budget waarmee hij gemaakt werd. Het verhaal speelt zich helemaal af in en rondom het huis van Norman Nordstrom, een door zijn blindheid op het eerste gezicht weerloze man die het slachtoffer wordt van een groepje jonge inbrekers. In werkelijkheid is Norman echter een geharde oorlogsveteraan, een gespierde krachtpatser die getraind is in het uitschakelen van mensen en ook nog eens beschikt over een potige, waakzame en bijtgrage rottweiler.

Door het succes van deel een, was het maken van een vervolg vanuit commercieel oogpunt een even logische als voorspelbare beslissing. ‘Don’t Breathe 2’ speelt zich acht jaar na de eerste film af. We zien hoe Norman een rustig en teruggetrokken leven leidt met het jonge meisje Phoenix en zijn geliefde viervoeter Shadow. Het meisje is een overlever van een verzengende huisbrand en door Norman in huis genomen en opgevoed als ware het zijn eigen dochter. Phoenix weet dan ook niet beter dan dat de blinde man haar vader is.

Toch krijgt ze langzaamaan genoeg van haar geïsoleerde bestaan en wil ze dolgraag de wijde wereld ontdekken. Vrienden maken, naar school gaan en nog meer van de ogenschijnlijk vanzelfsprekende dingen die deel uitmaken van een normaal kinderleven. Na een van haar wekelijkse boodschappentrips met een vertrouwde vriend, komt Phoenix er echter achter waarom de buitenwereld zo’n gevaarlijke plek is. Een groepje nietsontziende criminelen, geleid door de sjofele snoodaard Raylan, spoort haar op en probeert het meisje te kidnappen. Maar wie deel een heeft gezien, weet natuurlijk dat Norman dit niet zomaar laat gebeuren…

Een van de uitgangspunten die ‘Don’t Breathe’ zo sterk maakt, ontbreekt natuurlijk in dit tweede deel. In tegenstelling tot in het origineel, weten we nu dat de indringers niet stuiten op een hulpeloze man, maar op een bekwame vechtersbaas. Dit leidt ertoe dat ‘Don’t Breathe 2’ een stuk minder suspenserijk en verrassend is dan zijn illustere voorganger. In plaats daarvan schotelt regisseur Rodo Sayagues ons een flinke smak expliciet geweld voor en mag Stephen Lang zich als blinde ex-commando al stekend, snijdend, schietend en stotend uitleven op zijn gewetenloze tegenstanders. Dat doet hij met verve. Waar de inbrekers in het eerste deel nog moreel ambigue karakters waren (hun daad was verkeerd, maar hun motieven niet helemaal onbegrijpelijk), zijn de indringers in ‘Don’t Breathe 2’ volledig eendimensionale snoodaards. Het strijdtoneel verplaatst zich in dit tweede deel ook naar buiten, waardoor het claustrofobische sfeertje van het origineel alleen in de eerste helft van de film voelbaar is.

Maar de meest gedurfde stap die de makers van ‘Don’t Breathe 2’ nemen, is de poging om Norman – die gaandeweg het eerste deel nogal wat onfrisse zaken op zijn kerfstok bleek te hebben en wellicht een slechter mens was dan de inbrekers – grotendeels te rehabiliteren. Waar hij in ‘Don’t Breathe’ vaak oogt als een in het nauw gedreven wild dier dat vooral acteert op instinct, zien we hier een door verdriet, zelfhaat en demonen uit het verleden verscheurde man die zich ook af en toe van zijn kwetsbare kant laat zien. Iemand die uit wanhoop, pijn of noodzaak vreselijke dingen heeft gedaan, maar in essentie het hart op de juiste plaats heeft zitten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn liefde voor honden en de oprechte wens om het meisje te beschermen waarover hij zich ontfermt. De morele leegheid van zijn tegenstanders zet die rehabilitatie van Normans karakter extra dik aan. Of je als kijker bereid bent om hierin mee te gaan, hangt af van je mensbeeld en vermogen tot vergiffenis.

Frank Heinen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 19 augustus 2021
Digitaal download-release: 3 januari 2022
VOD-release: 13 januari 2022