Drum (2004)

Regie: Zola Maseko | 97 minuten | thriller | Acteurs: Taye Diggs, Gabriel Mann, Jason Flemyng, Tumisho Masha, Moshidi Motshegwa, Bonnie Mbuli, Tessa Jaye, Fezile Mpela, Keketso Semoko, Tanya Baleson

Regisseur Zola Maseko schetst met zijn eerste lange film ‘Drum’ een mooi en sfeervol beeld van Johannesburg in de jaren vijftig. Het Zuid-Afrika tijdens de heersende slavernij, waar de zwarte bevolking op de plantages werd gebruikt én misbruikt.

De film komt in het begin erg traag op gang. Na een half uur lijkt het verhaal toch nog redelijk interessant te worden, zowel inhoudelijk als acteertechnisch. De rokerige, grauwe sfeer is hét punt waar ‘Drum’ op scoort. Jazzclubs en bars in de wijk Sophiatown zijn gedeeltelijk het decor van de film. De kijker waant zich werkelijk in dit armoedige gedeelte van Johannesburg.

Jason Flemyng speelt Jim Bailey, de rijke erfgenaam. Bailey lanceert een onafhankelijke krant in Johannesburg, die behoorlijk onder druk wordt gezet door de blanke overheersers. Flemyng was eerder te zien in onder andere ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ en ‘Snatch’. De rol van Bailey speelt hij goed, maar niet overtuigend. Het acteerwerk komt regelmatig afstandelijk over, waardoor de kijker zich niet goed kan inleven in de denk- en handelwijze van het personage. Taye Diggs is te zien als de jonge ambitieuze Henry Nxumalo. Diggs speelt in ‘Drum’ redelijk goed, de ambitie van de jonge zwarte Zuid-Afrikaan is duidelijk voelbaar en zichtbaar. Wanneer emotie een rol gaat spelen in het verhaal komt de acteur jammer genoeg veel minder overtuigend over.

De Zuid-Afrikaanse filmindustrie maakt sinds enkele jaren een sterke groei door. In 2005 sleepte Zola Maseko met ‘Drum’ een aantal prijzen binnen voor beste regisseur. Dit gebeurde onder andere op het grootste filmfestival van Afrika, ‘Fespaco’, in Burkina Faso. Maseko heeft ‘Drum’ gemaakt met de insteek om het thema ‘apartheid’ wereldwijd te kunnen tonen aan het filmpubliek. Helaas komt dit onderwerp niet erg duidelijk over tijdens het bekijken van de film. Het verhaal is te simpel en te mild om zelfs maar een klein beetje van de werkelijke situatie weer te kunnen geven. Kort samengevat mag je van deze awardwinnende regisseur inhoudelijk zeker een betere film verwachten.

Hermia Pullen