Fair Haired Child-Masters of Horror: Fair Haired Child (2005)

Regie: William Malone | 60 minuten | horror, thriller | Acteurs: Lori Petty, Lindsay Pulsipher, Jesse Haddock, Walter Phelan, William Samples

Op zich is het verhaal dat aan deze film ten grondslag ligt niet zo origineel en vertoont het vooral veel overeenkomsten met bijvoorbeeld ‘The People Under The Stairs’ van Wes Craven. ‘Fair Haired Child’ laat echter zien dat een revolutionair script niet altijd noodzakelijk is om een goede griezelfilm te maken als de regie in handen is van een bekwame specialist. Hoofdpersoon Tara wordt, als ze na schooltijd onderweg is naar huis, gekidnapt door een onbekende. Wanneer ze in een onbekend huis wakker wordt, komt ze al snel tot de conclusie dat ze in een afgelegen huis bij een gestoord echtpaar terechtgekomen is. Ze probeert wel te vluchten, maar dit mislukt waarna Tara uiteindelijk in de duistere en onheilspellende kelder van het huis gegooid wordt. De wanden en het spaarzame meubilair zijn met bloed bedekt, beenderen liggen overal, kortom er is een moorddadig iets of iemand in de buurt waarmee Tara spoedig kennis zal maken.

Regisseur William Malone slaagt er uitstekend in om het verhaal stapsgewijs en in het juiste tempo te vertellen. Hierdoor blijft de spanningsboog lang strak gespannen en verwordt de film nergens tot een trage en saaie verhandeling of een onzorgvuldige haastklus. Het hoe en waarom met betrekking tot het moordende wezen en het gestoorde gedrag van het echtpaar wordt niet in een keer uit de doeken gedaan, maar verteld aan de hand van niet altijd chronologische flashbacks en flarden uit het verleden van deze personages waardoor het interessant blijft. Bovendien bevat het slot nog een aardige en enigszins verassende ‘twist’. William Malone is er eveneens in geslaagd om de juiste balans tussen suspense en gore te bewaren. Het accent ligt voornamelijk op spanning, mysterie en psychologische horror, maar zeker in het tweede deel van de film komen ook de liefhebbers van het wat meer bloederige werk aan hun trekken, zij het dat deze scènes door het gebruik van duisternis en kort oplichtende bliksemflitsen zelden al te expliciet in beeld worden gebracht.

Thematisch gezien wil ‘Fair Haired Child’ vooral laten zien tot wat mensen in staat kunnen zijn als ze moeite hebben om een groot verlies te dragen. Het echtpaar uit deze film heeft met de dood van hun zoon tegelijkertijd het gezonde verstand verloren en roept uiteindelijk de hulp van duistere, occulte krachten in om de ontstane emotionele lacune weer op te vullen. Het besef dat dit ten koste gaat van onschuldige personen als Tara, lijkt totaal niet tot ze door te dringen. In principe is ‘Fair Haired Child’ dus een horrorfilm met een sterk occult tintje, maar zijn de bovennatuurlijke gruwelen uit de film het directe gevolg van menselijke en volledig in de realiteit gewortelde motieven. ‘Fair Haired Child’ is in vrijwel alle opzichten een behoorlijk geslaagde horrorfilm en behoort tot de betere werkstukken uit de serie ‘Masters of Horror’.

Frank Heinen