Fast X (2023)

Recensie Fast X CinemagazineRegie: Louis Leterrier | 141 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jason Momoa, Sung Kang, Charlize Theron, Brie Larson, Tyrese Gibson, Ludacris, Nathalie Emmanuel, Alan Ritchson, John Cena, Jason Statham, Jordana Brewster, Helen Mirren, Scott Eastwood, Luis Da Silva Jr., Daniela Melchior, Leo Abelo Perry, Joaquim de Almeida, Rita Moreno

Hoe ver ga jij voor je familie? Ga je tot het uiterste om hun levens te redden, zelfs als dat uiterste verder is dan je kunt denken? De vraag stellen is ‘m beantwoorden als het gaat om ‘Fast X’. In alweer de tiende in de Fast & the Furious-franchise moet Dominic Toretto (Vin Diesel) de meest onaannemelijke stunts uithalen om zijn familie veilig te houden én en passant Rome (en uiteindelijk de wereld) te redden van een onwaarschijnlijke ramp.

‘Fast X’ begint met een aangepaste flashback naar de gebeurtenissen in ‘Fast Five’ (2011). Door een behendige montage lijkt het of drugsbaron Hernan Reyes een zoon heeft, Dante (gespeeld door Jason Momoa). Omdat Hernan Reyes ongelukkig het loodje legde bij de heist, en Dante ervan overtuigd is dat Dom en zijn kompanen daar verantwoordelijk voor zijn, zint de vaderloze ziel al jaren op wraak. Zijn tijd is nu gekomen.

Voor ‘Fast X’ worden alle remmen losgelaten. De film doet precies wat de fan verwacht, maar slaagt er in toch voor verrassingen te zorgen. Afgezien van het feit dat bijna iedereen die maar íets heeft betekent in de voorafgaande delen, zijn of haar gezicht laat zien (zelfs als dat logischerwijs niet meer kan) zijn de gevaarlijke situaties waarin de gang zich bevindt van het niveau ‘hoe-kom-je-erop’. Niet zo ridicuul als in ‘Fast & Furious 9’, maar het schuurt er behoorlijk dicht langs.

Gelukkig wéét de film dat het alle natuurwetten tart en dat geloofwaardigheid niet eens in het vaandel staat. Als je als kijker dát los kunt laten, rest er niets anders dan rustig achterover leunen en je mee laten voeren met het verhaal dat bij elkaar gehouden wordt door adembenemende stunts, (soms flauwe) humor, tóch nog een streetcarrace en adrenaline. En dan heb je geheid een leuke tijd.

Één van de belangrijkste positieve punten in ‘Fast X’ is Jason Momoa. Als Dante steelt hij elke scène en heeft hij zichtbaar de grootste lol in het vertolken van deze droomrol: de psychopathische bad guy die op creatieve en gevaarlijke wijze vergelding wil en die het stempel flamboyant en zijn felgekleurde nagels met trots draagt. Laat ‘Fast X: Part 2’ maar komen.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 18 mei 2023
VOD-release: 23 augustus 2023
DVD-, blu-ray- en 4K UHD-release: 23 augustus 2023