Five Moons Square – Piazza delle cinque lune (2003)

Regie: Renzo Martinelli | 115 minuten | drama, thriller | Acteurs: Donald Sutherland, Giancarlo Giannini, Stefania Rocca, Aisha Cerami, F. Murray Abraham, Greg Wise, Nicola Di Pinto, Federica Martinelli, Philippe Leroy, Pietro Ghislandi, Massimo Tellini

‘Five Moons Square’ is een intrigerende thriller gecentreerd rondom de rechter Rosario Sarracino (Donald Sutherland) die juist met pensioen is en dan van een mysterieuze man een filmpje in handen gespeeld krijgt. Het filmpje is 25 jaar oud en toont de ontvoering van oud-premier Aldo Moro. Het is het begin van een met geheimzinnigheid omgeven speurtocht van de gedreven rechter, wiens ambitie het is om toch nog een keer de waarheid te vinden in een grote zaak. De hoes van de dvd maakt zelf de verwijzing naar ‘JFK’ en er zijn een aantal overeenkomsten. Een hooggeplaatste politicus als doelwit, een film als aanknopingspunt, de schaduw van bemoeienis door de geheime diensten en Donald Sutherland in een belangrijke rol. Weliswaar stond hij in ‘JFK’ bekend als “X” en gaf hij een houvast aan Officier van Justitie Garrisen, het is wel interessant om hem juist hier in een omgekeerde rol te zien als rechter Sarracini die niet weet wat hem overkomt en hals over kop verzeild raakt in een samenzwering.

Zonder teveel van de plot te verklappen, blijkt ook hier dat lang niet alles is wat het op het eerste oog lijkt. Wie het eerder genoemde meesterwerk van Oliver Stone gezien heeft, kan een aardig idee krijgen hoe de vork in de steel zit. Hoe intrigerend, controversieel en geloofwaardig (dat is misschien nog wel het meest beangstigende) het complot tegen Aldo Moro ook moge zijn – en vooral de pogingen om te voorkomen dat diens in gevangenschap gemaakte aantekeningen openbaar gemaakt worden – het is alleen wel jammer dat men hier gekozen heeft om de zoektocht te laten beginnen met een fictionele filmrol.

Waar het bij de moord op Kennedy uiteindelijk bleek te draaien om de zogeheten Zapruder-film, die als bewijsstuk opdook, wordt hier een film met de ontvoering verzonnen. Dat doet helaas wel afbreuk aan het vervolg, omdat ook zonder deze filmrol een onderzoek naar de ontvoering van en moord op oud-premier Moro gestart had kunnen worden. In de bijrollen een vaak zwijgende Giancarlo Giannini als de lijfwacht van de rechter en een irritante Stefania Rocca als een magistrate en leerlinge van Sarracini, die met het onderzoek komt helpen. Rocca speelt het allemaal erg oppervlakkig, zelfs als haar leven en gezin in gevaar raakt en weet maar niet te overtuigen.

Verder is ‘Five Moons Square’ een effectieve thriller, ondanks alle clichés over ontmoetingen op slecht verlichte plaatsen en een fluisterende stem met telefonische instructies, die op de juiste momenten een ongemakkelijk gevoel geeft. Want door de wijze van uitbeelden, geven de makers een plausibel alternatief voor de officiële versie rondom Moro’s dood en het opgeworpen alternatief is geen prettige gedachte.

Hans Geurts