Flight 7500 (2014)

Regie: Takashi Shimizu | 76 minuten | horror, thriller | Acteurs: Ryan Kwanten, Amy Smart, Leslie Bibb, Jamie Chung, Scout Taylor-Compton, Nicky Whelan, Jerry Ferrara, Christian Serratos, Alex Frost, Rick Kelly, Johnathon Schaech, Ben Sharples, Rootie Boyd, Aja Evens, Leni Ito, Allison McCurdy

De meeste mensen denken er liever niet over na, maar in een vliegtuig ben je aan de goden overgeleverd. Op 12 kilometer hoogte kun je als passagier weinig uitrichten. Je moet dus maar hopen dat je piloot een goeie dag heeft en dat je na een paar uur weer veilig aan de grond staat. In ‘Flight 7500’ gaat het helemaal mis. Een vliegtuig dat onderweg is van Los Angeles naar Tokio belandt onverwacht in hevige turbulentie. Een van de passagiers sterft van de schrik. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige commotie aan boord, maar de alarmbellen gaan pas echt rinkelen als het lijk verdwijnt en er allerlei onverklaarbare dingen gebeuren. Een enerverend vluchtje, zou je denken, maar dat valt tegen. De nieuwe horrorfilm van Takashi Shimizu mikt hoog, maar komt niet echt van de grond.

Met het concept van de film is niks mis. Er is een bovennatuurlijke kracht, een claustrofobische setting en een groep mensen die tot elkaar veroordeeld zijn. Helaas hebben alle personages het zo druk met hun persoonlijke sores dat er tussen de hoofdpersonen onderling weinig gebeurt. Brad (Ryan Kwanten) en Pia (Amy Smart) gaan scheiden, maar houden de schijn nog even op voor hun vakantievierende vrienden. Stewardess Laura (Leslie Bibb) twijfelt over haar verhouding met een getrouwde piloot. Haar collega Suzy (Jamie Chung) twijfelt over haar verloofde. Raquel (Christian Serratos) vreest dat ze zwanger is. Rick (Jerry Ferrara) is in het huwelijksbootje gestapt met control freak Liz (Nicky Whelan), maar had dat misschien beter niet kunnen doen. Een hoop soapachtige verwikkelingen dus, maar desondanks blijven de personages plat. Er zijn simpelweg te veel zielen aan boord van deze vlucht. Voor een film als ‘Flight 7500’ is dat killing, want het einde valt of staat met de mate waarin je met de hoofdpersonen meeleeft.

Wat ‘Flight 7500’ definitief de das omdoet is het gebrek aan spanning. De overleden passagier blijkt een Japanse dodenpop in zijn bagage te hebben, maar met dit interessante gegeven gebeurt weinig. In plaats daarvan krijg je sleetse en dun gezaaide schrikmomenten – een geestverschijning in een spiegelende oppervlak, een hand uit het niets. De passagiers leggen één voor één het loodje, maar niemand weet precies hoe en waarom, dus valt er niet tegen te vechten. Lang blijft de toedracht van de gebeurtenissen vaag. Na een uur krijgt Shimizu haast, alsof hij zich opeens realiseert dat de film maar 75 minuten duurt. Hij snelt toe naar een onoriginele ontknoping die nog enige impact zou hebben gehad als hij niet zo beroerd was opgebouwd. Je weet waar de makers naartoe wilden met deze film, maar ze hebben hun bestemming niet bereikt. Niet zo vreemd dus dat ‘Flight 7500’ jaren op de plank lag voordat hij werd uitgebracht. Van de regisseur van ‘Ju-on’ hadden we meer verwacht.

Paula Koopmans

‘Flight 7500’ verschijnt woensdag 29 oktober 2014 op DVD en blu-ray.