Force of Nature (2020)

Recensie Force of Nature CinemagazineRegie: Michael Polish | 99 minuten | actie, drama | Acteurs: Emile Hirsch, Mel Gibson, David Zayas, Kate Bosworth, Stephanie Cayo, William Catlett, Jorge Luis Ramos, Joksan Ramos, Blas Sien Diaz, Tyler Jon Olson, Julio Ramos Velez, Sebastian Vázquez, Jesy McKinney

Ooit was Mel Gibson zowat de grootste actieheld op aarde. De acteur stond garant voor box office succes en leverde vrijwel altijd kwaliteit. Helaas was hij een groot liefhebber van de fles, had hij een nogal turbulent privéleven en zijn antisemitische one-liners werden breed uitgemeten in de pers. Gibson werd persona non grata in Hollywood en haalde vooral het nieuws met zijn vreemde strapatsen en vrouwonvriendelijke gedrag. Gelukkig is de rust de afgelopen jaren wedergekeerd en is de acteur met een heuse comeback bezig. Wat opvalt is dat de beste man nog steeds een geweldig acteur is en zich volledig op zijn personages stort. Zelfs slappe hap als ‘Force Of Nature’ blijft kijkbaar dankzij Gibson.

Door een naderende storm ziet politieduo Cardillo (Emile Hirsch) en Jess (Stephanie Cayo) zich genoodzaakt om een appartementencomplex te ontruimen. Dat zien Troy (Kate Bosworth) en haar norse pa Ray (Gibson) niet zitten. Zij weigeren te vertrekken. Gelukkig maar, want de agenten hebben de hulp van dit duo nog hard nodig als een groep schurken tijdens het onweer besluiten op rooftocht te gaan in het complex. Naar verluidt ligt er 55 miljoen dollar verscholen in het pand. Grof geweld wordt niet geschuwd tijdens deze zoektocht. Dat wordt knokken!

Films waarin natuurrampen met actie en overvallen gecombineerd worden, lijken een subgenre op zich te worden. ‘The Hurricane Heist’ (2018) en ‘Bait’ (2012) zijn daar ook mooie voorbeelden van. Alleen maar een overval of een ramp is niet meer afdoende. In het geval van ‘Force Of Nature’ is het een storm. Niet dat deze ramp veel toevoegt. Het draait om de actie en de bijbehorende suffe one-liners van de helden. Gibsons charisma brengt hem een heel eind. De acteur is nog steeds fijn om naar te kijken dankzij zijn bravoure en de dikke knipoog waarmee hij zijn personage vertolkt. De overige castleden steken er nogal bleekjes bij af. Leuke film voor fans van Mad Mel.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 2 juli 2020
DVD- en blu-ray-release: 25 september 2020