Fucking Åmål (1998)

Recensie Fucking Åmål CinemagazineRegie: Lukas Moodysson | 89 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg, Erica Carlson, Mathias Rust, Stefan Hörberg, Ralph Carlsson, Maria Hedborg, Axel Widegren, Jill Ung, Lisa Skagerstam, Josefine Nyberg, Lina Svantesson, Johanna Larsson, Elinor Johansson, Jessica Melkersson, Bo Lyckman, Daniel Teider, Nils Björkman, Per Larsén, Kenneth Larsson, Karl Strandlind, Peter Teider, Linda Malmqvist

‘Fucking Åmål’ is een ontroerend, realistisch portret van het leven van jongeren in een provincieplaatsje. Er is niets te doen, en uit verveling wordt er veel rondgehangen en gedronken. Agnes woont er nog maar kort en ze hoort er niet bij. Ze heeft één vriendin, ook een meisje dat buiten de groep valt. En Agnes weet dat zij alleen haar vriendin is bij gebrek aan ander gezelschap. Agnes is niet gelukkig, sluit zich zelf af van anderen en vertrouwt al haar geheimen toe aan de computer. Haar ouders doen wel haar best voor haar, maar kunnen haar niet bereiken. Tegen haar zin wordt een verjaardagsfeestje georganiseerd, en Agnes vertelt haar enige gast (haar vriendin) flink de waarheid, waarna die meteen naar huis vertrekt.

Elin is het populairste meisje van de klas, maar ook zij is niet gelukkig. Ze is op zoek naar spanning en uitdaging, maar die is niet te vinden in het dorpje. Bovendien wordt ze door haar oudere zus aangezet om zich flink met jongens en haar uiterlijk bezig te houden. Hoewel er een groot feest wordt gegeven waar iedereen heen gaat, besluiten Elin en haar zus daar niet heen te gaan, maar naar het verjaardagsfeest van Agnes. Daar krijgen ze het vermoeden dat Agnes lesbisch is, en om zich stoer voor te doen ten opzichte van haar zus, kust Elin Agnes op haar mond.

Dit leidt tot grote verwarring bij beide meisjes. Agnes voelt zich nog meer alleen, verward maar ook vastbesloten om zich zelf te zijn. Elin droomt van Agnes, bewondert haar maar wil deze gevoelens ontlopen en gaat een relatie aan met een jongen. Hoewel ze elkaar vermijden, bellen maar de lijn verbreken en uit de weg gaan, komt er langzaam aan een toenadering tussen de twee meisjes tot stand. Met een prachtige wc-scène, durft uiteindelijk ook Elin er aan toe te geven dat ze verliefd is geworden op Agnes.

In ‘Fucking Åmål’ wordt op een integere, pure en hartverwarmende manier getoond hoe jongeren zoeken naar zichzelf, naar bevestiging, hoe ze erbij willen horen, hoe ze seksualiteit ontdekken en hoeveel moed het af en toe vergt om gewoon jezelf te zijn. Met deze fraaie oprechtheid en levensechtheid mag ‘Fucking Åmål’ zich een juweeltje noemen.

Sharon Vonk

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 3 februari 2000
Bioscooprelease: 11 juli 2024 (Pride re-release)