Getaway (2013)

Regie: Courtney Solomon | 86 minuten | actie, misdaad, thriller | Acteurs: Ethan Hawke, Selena Gomez, Jon Voight, Rebecca Budig, Paul Freeman, Bruce Payne, Ivaylo Geraskov, Dimo Alexiev, Velislav Pavlov, Dejan Angelov, Kaloian Vodenicharov, Danko Jordanov

De klok tikt als de voormalige NASCAR-coureur Brent Magna over de wegen van het Oost-Europese Bulgarije scheurt om zijn ontvoerde vrouw te redden. In een Ford Shelby Mustang GT500 Super Snake gehoorzaamt de vertwijfelde Brent de anonieme stem uit de luidspreker die hem en zijn nietsvermoedende vrouwelijke passagier steeds gevaarlijkere opdrachten geeft. Als een van de opdrachten mislukt, zal de vrouw van Brent het loodje leggen. Terwijl het rijdende tweetal koortsachtig door de politie op de hielen wordt gezeten, is het een kwestie van vechten tegen of vluchten voor hun geheimzinnige belager in een zenuwslopende race tegen de klok.

Hoewel de plot van ‘Getaway’ de suggestie wekt dat de film ook de nodige thrillerelementen bevat, is de film toch vooral een razend actievehikel. Botsingen, explosies, achtervolgingen in drukke straten of zelfs dwars door normaliter vredige stadsparken, over de kop vliegende en opgeblazen politieauto’s, het zit er allemaal in. Wel voer voor liefhebbers als ‘The Fast and the Furious’ dus. Het probleem is dat de wilde achtervolgingen en crashende bolides in ‘Getaway’ zo sterk op de voorgrond komen te staan, dat de film verder verstoken blijft van enige inhoudelijke substantie. In het begin zijn de actiescènes bij vlagen nog wel vermakelijk, maar uiteindelijk wordt het toch allemaal erg monotoon en verzuipt de film in een diepe poel van ronkend motorgeweld.

Er is totaal geen sprake van enige vorm van karakterontwikkeling, terwijl ook het verhaal dat wordt verteld in ‘Getaway’ een slordig in elkaar geweven niemendalletje is. Ook over de achtergrond en beweegredenen van het geheimzinnige heerschap dat de vrouw van Brent gegijzeld houdt, krijgen we heel weinig informatie.

De hoofdrolspelers Ethan Hawke en Selena Gomez leveren geen regelrecht broddelwerk af, maar maken ook zelden echt veel indruk. De switch tussen de vaak met HD-camera’s geschoten actiesegmenten en de wat korreligere, meer abstracte intermezzo’s, pakt stilistisch soms aardig uit en geeft de film bij tijd en wijle nog wel wat extra cachet.

Maar uiteindelijk is ‘Getaway’ vooral veel geschreeuw en weinig wol. Sommige momenten verraden wel enige potentie, maar uiteindelijk verzandt ‘Getaway’ toch wat te veel in overspannen krachtpatserij en is de prent te eentonig om echt anderhalf uur lang te blijven boeien.

Frank Heinen

‘Getaway’ verschijnt woensdag 19 maart 2014 op DVD en VOD.