Het vonnis (2013)

Regie: Jan Verheyen | 111 minuten | drama, thriller | Acteurs: Koen de Bouw, Veerle Baetens, Johan Leysen, Joke Devynck, Wouter Hendrickx, Jappe Claes, Jo de Meyere, Chris Lomme, Hendrik Aerts, Viviane de Muynck, Sven de Ridder

Als Luc na drie weken uit comateuze toestand ontwaakt, vertelt zijn baas en goede vriend Karel hem dat de begrafenis al geweest is. Een snerpende flashback herinnert hem aan de noodlottige avond waarbij zijn vrouw Ella en dochtertje Anna op gewelddadige wijze de dood vinden. Luc snakt naar adem als hem ook nog wordt medegedeeld dat dader Kenny de Groot, een bekende veelpleger, op vrije voeten is gesteld door een simpele juridische vormfout. In het Belgische drama ‘Het vonnis’ van regisseur Jan Verheyen wordt rechtvaardigheid en moraal op een geheel nieuwe manier beschenen.

Het vraagstuk wat je als vader van het gezin zou doen als je vrouw en kind voor je ogen vermoord worden en de dader vrijuit gaat door een onnodige procedurefout, weet bijna iedereen direct te beantwoorden. “Het recht in eigen hand nemen” is de eerste ingeving. Dit scenario wordt Luc Segers voor de voeten gegooid als hem dit onmenselijke drama daadwerkelijk overkomt. In de poging de moordenaar tegen te houden, raakt hij zelf ernstig gewond en belandt in een coma waardoor hij geen kans heeft om afscheid te nemen van de twee grote liefdes in zijn leven. De aanstaand CEO van firma Puype Logistic is een gebroken man en zint op wraak als blijkt dat het Belgisch rechtssysteem hem op grove wijze in de steek laat, Gaat hij vrijuit als volksheld of wordt de getormenteerde vader dubbel gestraft?

Met ‘Het vonnis’ heeft Jan Verheyen (‘Zot van A!’) een beklemmende productie gerealiseerd. Hij is geen onbekende in de Belgische film- en televisiewereld met hitseries als “Vermist” en “Team Spirit”. De acteurs die de hoofdrollen in ‘Het vonnis’ vertolken zijn met zorg uitgekozen. Koen de Bouw kennen we onder meer van de originele versie van ‘Loft’, die in Nederland een succesvolle remake kreeg. Het charisma dat hij aan zijn karakter Luc Segers geeft wekt zowel kwetsbaarheid als kracht en empathie op. De advocaat van de duivel wordt gespeeld door Veerle Baetens, één van de pijlers in het internationaal geprezen ‘The Broken Circle Breakdown’.  Zij is Meester Teugels, een snoeiharde juriste die probeert de Belgische jury te overtuigen van de onschuld van Kenny de Groot wiens traumatische jeugd bij heeft gedragen aan zijn misdadige karakter. Maar ze wordt in de rechtbank van repliek gediend door Meester de Cock, vertolkt door Johan Leysen. Een oude rot in het vak die zijn acteerroots deels in Nederland heeft liggen. Leysen is onder andere te zien naast George Clooney in Anton Corbijns ‘The American’. Als de advocaat van Segers met zijn gesoigneerde voorkomen, de diepe groeven in zijn gezicht en heldere ogen spat hij van het doek in zijn bewogen eindpleidooi. Alsof hij dagelijks in de rechtbank staat steekt Johan Leysen een monoloog van wereldformaat af die je minutenlang ademloos laat meeleven in het hartzeer waarmee Luc Segers elke dag zal ontwaken. Voor de rest van zijn leven.

“Ik sta op met pijn en ik ga slapen met pijn.” – Luc Segers.

Lisette van der Meij

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 27 maart 2014
DVD- en blu-ray-release: 25 juli 2014