Ginger & Rosa (2012)

Regie: Sally Potter | 90 minuten | drama | Acteurs: Elle Fanning, Alice Englert, Alessandro Nivola, Christina Hendricks, Timothy Spall, Oliver Platt, Annette Bening, Jodhi May, Francesca Bennett, Greg Bennett, Luke Cloud, Philip Harvey, Robin Harvey, Andrew Hawley, Matt Hookings, Andy Joy, Oliver Milburn, Kayti Moran, Rupert Rixon, Marcus Shakesheff, Richard Strange, Ben Wimsett, Gary Comerford

Een decennium uit een ver verleden, maar toch nog zo invloedrijk; de ‘sixties’ waren de jaren waarin men weer hoop durfde te hebben op vrede, vrijheid en veiligheid. De generatie van babyboomers had na de oorlog de kans om een leven op te bouwen in een nieuwe, florerende wereld. Totdat in de vroege jaren zestig de spanningen tussen wereldmachten bleven toenemen, en de atoomdreiging steeds reëler werd.

Tienermeisjes Ginger (Elle Fanning) en Rosa (Alice Englert) proberen zich staande te houden in dit turbulente klimaat. Hoewel ze nog jong zijn, dwingen de gaande ontwikkelingen hen snel volwassen te worden, het leven zoals ze kennen kan immers elke seconde afgelopen zijn. Beiden dromen van grootse levens vol avontuur, in tegenstelling tot de saaie eentonigheid van hun moeders bestaan. Poëtische Ginger zit vol politieke zorgen, die langzamerhand veranderen in een verblindende existentiële angst. Koste wat het kost wil ze blijven leven en een nucleaire oorlog voorkomen. Ze heeft een voor de 60’s typische actieve houding en doet mee aan talloze vredesdemonstraties. Bij haar hartsvriendin Rosa zoekt ze steun, maar deze heeft andere dingen aan haar hoofd. In plaats van tegen de oorlog te strijden, is zij op zoek naar liefde nu ze de tijd nog heeft. En dan het liefst een eeuwige, romantische en filosofische relatie. Deze denkt zij te vinden bij Gingers diepzinnige maar egocentrische vader. Het verschil in mentaliteit en de kwetsende handelingen van Gingers geliefden zorgen voor een kloof tussen de beste vriendinnen.

Regisseuse Sally Potter probeert een inzicht te geven in naoorlogse ethiek en overtuigingen. De overlevenden dwingen hun persoonlijke rechten en vrijheid bij de overheid af, dit is immers het decennium waarin het gewone volk eindelijk zeggenschap krijgt. Men moet genieten van elk moment, je weet maar nooit wanneer het afgelopen kan zijn. Gingers gekwelde vader Roland (Allesandro Nivola) heeft vastgezeten vanwege het weigeren van zijn dienstplicht, maar blijft door weer en wind achter zijn ideologie staan. Het hebben van individualiteit en onafhankelijkheid heeft echter ook een prijs… Een prijs van verantwoordelijkheid die Roland niet bereid is te betalen.

De film snijdt op een impliciete manier morele en existentiële vraagstukken aan: hoe ver kan je gaan met het nastreven van je eigen normen? In hoeverre moet je je acties rechtvaardigen tegenover je omgeving? Hoeveel moet je je geliefden koesteren in een onzekere tijd? Zaken die van belang zijn bij opgroeiende kinderen, vooral wanneer zij zich ontwikkelen in een milieu dat zo verschilt van vroegere generaties. De leidraad van ‘Ginger & Rosa’ bevat een antireligieuze ideologie: mensen zijn aansprakelijk voor hun eigen geluk en moeten niet leunen op bovennatuurlijke verschijnselen. Deze gedachten zetten de kijker aan het denken, maar zouden interessanter zijn als het filosofische aspect meer uitgediept was geweest. In de fifties en sixties brak een geheel nieuwe periode aan, een tijdperk vol tegenstrijdige bewegingen, de oorsprong hiervan had vanuit meer invalshoeken belicht kunnen worden. Wel geven Gingers persoonlijke gedichten een poëtische sfeer aan het verhaal. Een verhaal dat, hoewel enigszins eenzijdig, krachtig overkomt door Elle Fannings indrukwekkende acteerprestaties.

Alexandra Hoff

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 30 mei 2013
DVD- en blu-ray-release: 8 oktober 2013