Ginger Snaps (2000)

Regie: John Fawcett | 104 minuten | komedie, horror, thriller | Acteurs: Emily Perkins, Katharine Isabelle, Kris Lemche, Mimi Rogers, Jesse Moss, Danielle Hampton, John Bourgeois, Peter Keleghan, Christopher Redman, Jimmy MacInnis, Lindsay Leese, Wendii Fulford, Ann Baggley, Graeme Robertson, Maxwell Robertson, Pak-Kwong Ho, Bryon Bully, Steven Taylor, Nick Nolan, Lucy Lawless

Zusterliefde is de rode draad die door deze prima horrorfilm loopt. Ginger en Brigitte hebben een pact gemaakt om samen te sterven. Voor een schoolopdracht fotograferen ze elkaar in groteske houdingen, hun dood in scène gezet. Ze zijn outcast op hun school, terwijl Ginger knap genoeg is om bij de populaire meisjes te horen. Ze genieten samen van hun fantasieën over hoe vijandige klasgenootjes tot hun (vaak gewelddadig) eind komen. Hun ouders hebben een slecht huwelijk, maar zijn wel in therapie. De zussen ergeren zich mateloos aan hun bemoeizuchtige moeder. Op een avond, het is volle maan, krijgt Ginger haar eerste menstruatie. Wie ‘Carrie’ heeft gezien, moet al weten dat dit een slecht voorteken is! Bij een nachtelijke wandeling wordt ze aangevallen en gebeten door iets dat de laatste tijd in de buurt al veel honden aan stukken heeft gereten.Ze overleeft het wel, maar al direct de volgende dag merken de meisjes dat er iets vreemd aan de hand is. Ginger ontkent het echter, ze wijt het aan hormonen, maar Brigitte beseft al snel dat Ginger gebeten is door een weerwolf. Ze roept de hulp in van een dealer, die toevallig de weerwolf heeft aangereden.

Tot zover de plot, hoe het afloopt moet je zelf maar bekijken, want ‘Ginger Snaps’ is het bekijken meer dan waard. De makers hebben ervoor gekozen de weerwolf te maken door middel van make up en poppen. Dit is een goede keus geweest, want hierdoor hoeven de acteurs niet met een groen scherm te werken en is de interactie met het monster veel overtuigender. Emily Perkins als Brigitte en Katherine Isabelle als Ginger zetten beide een geweldige hoofdrol neer, ondanks het feit dat ze vreemde buitenbeentjes zijn met een morbide liefhebberij, gaat de kijker echt om ze geven. ‘Ginger Snaps’ is zoveel meer dan een tienerhorrorfilm, het is ook een coming-of-age-drama, met alle onzekerheden van het volwassen worden. Door deze combinatie is het eigenlijk ook een komedie, want er zitten echt hele grappige dialogen in (Brigitte: “Are you sure it’s just cramps?” Ginger: “Just so you know, the words “just” and “cramps”, they don’t go together”). Op ‘Ginger Snaps’ werden twee vervolgen gemaakt, ‘Ginger Snaps: Unleashed’ en ‘Ginger Snaps Back: The Beginning’.

Monica Meijer