Green Lantern (2011)

Regie: Martin Campbell | 114 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Ryan Reynolds, Blake Lively, Peter Sarsgaard, Mark Strong, Temuera Morrison, Jenna Craig, Jon Tenney, Mike Doyle, Nick Jandl, Dylan James, Leanne Cochran, Geoffrey Rush, Tim Robbins, Dennis Haysbert, Angela Bassett, Amy Carlson, Jay O. Sanders, Taika Waititi, Nick Gomez, Sharon Morris, Nick Jones Jr., Garrett Hines, Griff Furst, Laura Cayouette, Ric Reitz, Deke Anderson, Jeff Wolfe, Paul Parducci, Mindy Caraccioli, Joseph Cintron, Michael AvMen, Alexander Asefa, Bill Ross, Evan Kelly

Een A-lister is hij niet, de superheld Green Lantern. Spider-Man en Peter Parker, Superman en Clark Kent, dat zijn klinkende namen, maar wie kent Hal Jordan en zijn groengemaskerde alter ego? Als het aan Ryan Reynolds ligt gaat dat snel veranderen. In het scifi-actiespektakel ‘Green Lantern’ krijgt de gespierde acteur een strakke outfit en een avondvullende voorstelling tot zijn beschikking en mag hij een poging wagen om zich in het rijk der superhelden naar de top te werken.

De Green Lanterns zijn een broederschap dat al eeuwenlang de rust en orde in het heelal bewaakt. Waar de Lanterns hun kracht putten uit de wilskracht van alle levende wezens, voedt hun meest geduchte tegenstander, Parallax, zich met angst. Als een voorname Green Lantern-strijder om het leven komt, wordt de roekeloze testpiloot Hal Jordan (Ryan Reynolds) uitverkoren om zijn plaats in te nemen. Terwijl Hal aan zijn training begint, vindt Parallax eveneens een nieuwe rekruut: xenobioloog Hector Hammond (Peter Sarsgaard), die bij het uitvoeren van een autopsie besmet is geraakt door het kwaad. Hij verandert van een gesjeesde wetenschapper in een kracht om een rekening mee te houden, maar de nieuw gevonden macht komt met een prijs.

Fans van de comic kunnen gerust zijn: ‘Green Lantern’ doet het bronmateriaal eer aan. Reynolds is met zijn droogkomische uitstraling geknipt voor de rol van straaljagerpiloot die eerst volwassen moet worden voordat hij het universum van de ondergang kan redden; Sarsgaard is nog beter als underdog die onder invloed van het kwaad uitgroeit tot tiran. Ook de art direction en cinematografie verdienen een pluim: de thuisplaneet van de Lanterns is stijlvol vormgegeven en daar waar de film het luchtruim kiest komen de 3D-effecten prachtig tot hun recht. Tel daar de nodige actie en humor bij op – waaronder een scène waarin Hal zich achter zijn groene maskertje iets anoniemer waant dan hij is – en je hebt een wereld waarin je je zeker twee uur zult vermaken. Toch is ‘Green Lantern’ net wat te licht om het niveau van een ‘Dark Knight’ of een ‘X-Men: First Class’ te halen.

In een tijd waarin het trendy is om bad guys complexiteit of een begrijpelijke motivatie mee te geven, doet het gegeven van een ultieme slechterik gedateerd aan. Parallax mag er dan imposant uitzien, hij is geen intrigerende tegenstander. Nee, dan Hector, de onooglijke wetenschapper die teleurgesteld is in zichzelf en de wereld en op zoek is naar iets wat zijn leven betekenis kan geven. Van hem is het goed te begrijpen dat hij maar een speldenprikje nodig heeft om zich tot het kwaad te keren, en zijn transformatie van minkukel tot machtswellusteling is dan ook vele malen interessanter dan de simplistische strijd tussen angst en wilskracht waar het in ‘Green Lantern’ allemaal om draait. Een ander probleem is dat good guy Hal dankzij een magische groene ring tot vrijwel alles in staat is. Dat levert een paar leuke beelden op, maar verhaaltechnisch is het wat minder interessant.

Als superheld zal Green Lantern zal Spidey en Batman niet van de troon stoten, maar hij verdient zeker een plaats in de superhelden-subtop. En als je tijdens de aftiteling nog even blijft zitten, dan zul je zien dat de eerste voorzet voor een sequel al gegeven wordt.

Paula Koopmans

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 augustus 2011
DVD- en blu-ray-release: 11 januari 2012