Halloween H20: 20 Years Later (1998)

Regie: Steve Miner | 86 minuten | horror, thriller | Acteurs: Jamie Lee Curtis, Josh Hartnett, Adam Arkin, Michelle Williams, LL Cool J, Jodi Lyn O’Keefe, Adam Hann-Byrd, Janet Leigh, Joseph Gordon-Levitt, Nancy Stephens, Brandon Williams, Beau Billingslea, Matt Winston, Larisa Miller, Emmalee Thompson, David Blanchard, John Cassini, Jody Wood, Lisa Gay Hamilton, Chris Durand, Tom Kane, Arden James, Steve Miner, Brit Townsend

Sinds het origineel uit (1978) zijn er vele sequels gemaakt en na het succes van ‘Scream’ kon ‘Halloween H20: 20 Years Later’ niet uitblijven. Het was de eerste keer dat ‘scream queen’ Jamie Lee Curtis weer van de partij was na ‘Halloween II’ (1981). ‘Halloween H20′ (uitspreken als age twenty) is deel zeven in de reeks. Het is 1998, twintig jaar nadat broerlief Michael uit een inrichting brak om Laurie te vermoorden. Laurie ontsnapte, zette haar dood in scène en begon een nieuw leven onder de naam Keri Tate.  Zo’n film maakt meer indruk met wat achtergrondverhaal. De makers deden er goed aan om de verhalen uit ‘Halloween 3 tot en met 6′ te negeren en Laurie (Jamie Lee Curtis) neer te zetten als moeder die de angst dat haar broer haar ooit weer achterna komt met alcohol en pillen probeert te onderdrukken. De rol van zoon John is het filmdebuut van Josh Hartnett. Hij groeide hierna uit tot bekend acteur uit films als ‘Pearl Harbor’ (2001) en ‘Black Hawk Down’ (2001). Naast zijn knappe kop met maf haar wordt dit ‘Halloween’ deel ook verfrist met Michelle Williams van de serie ‘Dawson’s Creek’ (1998-2003) en Jodi Lyn O’Keefe uit ‘She’s All That’ (1999). Adam Arkin uit ‘Chicago Hope’ (1994-2000) speelt Laurie’s vriend.  Janet Leigh (1927-2004) ‘original scream queen’ uit ‘Psycho’ (1960) en de moeder van Jamie Lee Curtis maakt ook acte de présense als secretaresse Norma. De naam Sam Loomis uit de originele ‘Halloween’ was al geleend uit ‘Psycho’. Sarah (O’Keefe) refereert naar ‘Psycho’ en Norma loopt ergens naar haar auto, een exacte replica is van die uit de Hitchcock film. Zo werd lijst met links tussen deze ‘Halloween’ en ‘Pyscho’ nog langer. Daarnaast zijn er verwijzingen naar het origineel en ‘Scream’ van wie de schrijver Kevin Williamson hier co-executive producer is. Net als bij Laurie in ‘Halloween’ verschijnt en verdwijnt Michael voor John’s vriendinnetje Molly (Williams) buiten het klasraam. ‘Scream 2′ (1997) is op tv op de kamer van Molly en Sarah.

In tegenstelling tot deel 3 tot en met 6 lijkt ‘Halloween H20′ echt een goede gooi te doen naar het niveau van deel één. Het laat de kijker om de hoofdpersonen geven. Curtis zet overtuigend een gekwelde vrouw neer die niet meer kan vluchten. Tienerzoon Hartnett spuit rake teksten, hij vindt dat zijn moeder het verleden achter zich moet laten. Hartnett en Curtis zijn een leuke moeder en zoon om te zien. Hartnett en Williams schreeuwen en schrikken vol overgave en ze vechten ook terug.  Er is een zorgvuldige opbouw van spanning en veel (valse) schrikmomenten. De intro met Joseph Gordon-Levitt van ‘3rd Rock from the Sun’ (1996-2001) is een echte killer. Ook is de film omgeven van een onheilspellende sfeer. Regisseur Steve Miner van ‘Friday the 13th Part II en III’ maakte de dreiging van gevaar voelbaar op de campus en ook tijdens de toilettenscène met moeder en dochtertje. Als je na het bekijken van deze film nog in het donker alleen ergens heen moet, kijk je wel een paar keer om je heen voor de zekerheid. Humor komt in de vorm van LL Cool J als beveiliger Ronny.

Nieuwe setting, nieuwe regisseur, nieuwe cast, originele hoofdrolspeelster betekent nieuwe kansen. Het jongere publiek en de oudere ‘Halloween’ fans worden niet teleurgesteld. Het einde is een klapper. Maar helaas, helaas vond men het nodig om hierna ‘Halloween: Resurrection’ (2002) te maken, wat het dieptepunt van de serie genoemd wordt. ‘Halloween H20′ was een keurig, eervol einde van de reeks geweest.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 oktober 1998