Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013)

Regie: Tommy Wirkola | 88 minuten | actie, fantasie, horror | Acteurs: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Famke Janssen, Pihla Viitala, Peter Stormare, Derek Mears, Robin Atkin Downes, Ingrid Bolsø Berdal, Joanna Kulig, Thomas Mann, Bjørn Sundquist, Rainer Bock, Thomas Scharff, Kathrin Kühnel, Cedric Eich, Alea Sophia Boudodimos

Knibbel Knabbel Knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje? Wie is niet opgegroeid met het alom bekende verhaal van Hans en Grietje, het snoephuisje en de heks die, als het even kan, van een lekker stukje kindervlees geniet? Regisseur Tommy Wirkola heeft dankzij het succes van zijn culthit ’Dead Snow’ de kans gekregen om zijn kunsten te vertonen in Hollywood en heeft er voor gekozen het bekende sprookje van de gebroeders Grimm een nieuwe draai te geven.

Het begin is precies zoals we het kennen; de jonge Hansel en Gretel (de internationaal bekende benaming van Hans en Grietje) worden door hun vader achtergelaten in het bos, waarna zij stuiten op een huis gemaakt van snoep en gevangen worden genomen door de heks die dit huis bewoont. Nadat ze de oerlelijke heks met veel moeite hebben verslagen, door haar in haar eigen oven te gooien, worden Hansel en Gretel zowaar gebombardeerd tot nationale helden. Na een mooi vormgegeven opening sequence zien we de volwassen Hansel en Gretel (gespeeld door Jeremy Renner en Gemma Arterton), gekleed in goed ogende leren outfits en uitgerust met een aardig arsenaal aan wapens, doen waar ze het beste in zijn: op heksen jagen en deze vervolgens op een zeer bloederige manier afmaken. Intussen zijn ze heuse bounty hunters geworden en worden ze door het zoveelste door heksen geplaagde dorpje ingehuurd om hier een eind aan te maken en de vermiste kinderen te redden. Alleen is dit niet de standaardklus die het lijkt. Zeker niet wanneer heks Muriel (gespeeld door Neerlands trots Famke Janssen) ten tonele verschijnt en vervolgens enkele vraagtekens rondom hun verleden worden beantwoord.

Jeremy Renner en Gemma Arterton zijn geloofwaardig als broer en zus die heel erg een “it’s us against the world”-mentaliteit hanteren, voornamelijk gevormd door hun jeugdtrauma. Qua uiterlijk doet het erg denken aan de door Stephen Sommers gepresenteerde ‘Van Helsing’ (2004): veel leer en steampunk-achtige wapens domineren het scherm. Net zoals in de voorgenoemde film wordt humor gebruikt om de vele eendimensionale karakters enige kleur te geven. Regisseur Tommy Wirkola heeft wel interessante elementen aan het verhaal toegevoegd. Bijvoorbeeld de diabetes van Hansel, veroorzaakt door zijn overmatige snoepinname tijdens zijn opsluiting in het snoephuisje. Deze elementen zorgen er jammer genoeg niet voor dat de hooggespannen verwachtingen worden waargemaakt. Waar ‘Dead Snow’ (2009) een originele over-the-top parodie was op het zombie-genre is dit, hoewel wat bloediger, de zoveelste hervertelling van een sprookje in een nieuw jasje. Wirkola lijkt van gekkigheid niet te weten wat hij met zo een, voor zijn doen, groot budget moet en helaas biedt de slecht geconverteerde 3D-versie ook geen meerwaarde.

Ondanks deze punten van kritiek is ‘Hansel & Gretel: Witch Hunters’ een redelijk vermakelijke film die tijdens zijn welgekozen speelduur van 88 minuten genoeg in huis heeft om de gemiddelde fantasy/actie-liefhebber te boeien.

Scott van der Winden

Waardering: 2

Bioscooprelease: 28 februari 2013
DVD- en blu-ray-release: 10 juli 2013