Havoc (2005)

Regie: Barbara Kopple | 90 minuten | drama, romantiek, misdaad | Acteurs: Anne Hathaway, Bijou Phillips, Shiri Appleby, Michael Biehn, Joseph Gordon-Levitt, Matt O’Leary, Freddy Rodríguez, Laura San Giacomo, Mike Vogel, Raymond Cruz, Alexis Dziena, Channing Tatum, Johnny Vasquez, Luis Robledo, Sam Hennings, Cecilia Peck, Josh Peck, Robert Shapiro, J.D. Pardo, Terri Hanauer, Sam Bottoms, Alysia Joy Powell, Samar Omar, Jossara Jinaro, John Morrissey, Angela Meryl

Wat krijg je als rijkeluiskindjes gevaar gaan opzoeken door zich te gedragen als hiphop gangsters? Inderdaad, havoc (chaos). Tieners kunnen soms te ver gaan met hun wil om ergens bij te horen. Bereid je daarom voor om Anne Hathaway van een heel andere kant te zien. Als Allison Lang zorgt ze hier voor aardig wat tumult en niet vanwege haar charmante klunzigheid of door een vloek zoals in ‘The Princess Diaries’ (2001) en ‘Ella Enchanted’ (2004). In plaats van braaf en lief is zij nu roekeloos en ruig. Ook is zij in een paar scènes topless te zien. Blijkbaar nam Hathaway de rol om typecasting te voorkomen. Mandy Moore en Kate Bosworth waren eerder gecast voor de rol.

De overige tieners in haar clubje zijn even triest en oppervlakkig als Allison. Met hun belachelijke taaltje, kleding en houding zijn zij het toppunt van nep. Dit geldt helemaal voor ‘wigger’ Sam, een onherkenbare en lachwekkende Joseph Gordon-Levitt van ‘3rd Rock from the Sun’ (1996-2001). Feestbeest Bijou Phillips van ‘Almost Famous’ (2000) speelt meeloper Emily. Verder behoort Mike Vogel van ‘Poseidon’ (2006) tot de PTC (zo heet de crew). Shiri Appleby en Alexis Dziena van de tv-series ‘Roswell’ (1999-2002) en ‘Invasion’ (2005) hebben een kleine rol als feestende schoolgenoten van Allison en Emily. Het verhaal begint met een documentaire die Eric, Matt O’Leary uit ‘Spy Kids 2: Island of Lost Dreams’ (2002), maakt over de Palisades jongeren. Met haar documentaires werd regisseuse Barbara Kopple tweevoudig Oscarwinnares. Schrijver Stephen Gaghan van ‘Syriana’ (2005) en ‘Traffic’ (2000) herschreef het originele script uit 1993 genaamd ‘The Powers That Be’ van Jessica Kaplan (1978-2003). De film is opgedragen aan Kaplan die vlak voor de start van de opnames omkwam in een vliegtuigongeluk.

‘Havoc’ slaagt erin om de donkere kant van de tienerlevensstijl te tonen. Maar ondanks de talenten van de makers weet de film echter geen krachtige boodschap over te brengen. De jonge acteurs hebben hun karakters zeer onnozel en oppervlakkig weten neer te zetten. Hathaway laat goed zien hoe eenzaam en leeg van binnen haar karakter is. Helaas wordt de oorsprong van haar gedrag, haar tekort schietende ouders, weinig getoond. Met Michael Biehn van ‘The Terminator’ (1984) en Laura San Giacomo van ‘Pretty Woman’ (1990) kun je meer doen. Herkenbare acteur Raymond Cruz uit ‘Alien: Resurrection’ (1997) heeft een minieme rol als Chino. Freddy Rodríguez doet zijn best als latino bendeleider Hector. Maar jammer dat het puur een stereotype is, naast zijn criminele activiteiten kom je niets te weten over zijn ellende. Het is ook opvallend hoe Allison en Emily geaccepteerd worden door de bende. De vrouwelijke bendeleden en hun reactie op de meiden worden niet getoond. Met het realisme valt het dus af en toe wel mee.

Het einde is slap en abrupt. Er is geen echte verandering teweeg gebracht. Niet bij Hector en niet bij Allison. Niemand heeft iets van deze ervaring opgestoken. Allison en Emily zijn nog steeds vriendinnen, alleen zullen ze niet gauw weer een uitstapje maken naar East L.A. Misschien is dat zinloze juist de bedoeling, maar ‘Havoc’ is er een makkelijk vergeetbare film door geworden.

Sarita Koendjbiharie