Hollow (2011)

Regie: Michael Axelgaard | 91 minuten | horror, thriller | Acteurs: Emily Plumtree, Sam Stockman, Jessica Ellerby, Matt Stokoe, Simon Roberts, David Baukham, Ian Attfield

In 2011 waren found footage films ook al hip. Begrijpelijk, want dat genre is de perfecte instapper voor beginnende regisseurs. Je hebt een verhaal en een camera nodig en that’s it! Weinig budget voor special effects kun je verdoezelen door flink met je camera te zwiepen. Michael Axelgaard heeft ook een poging gedaan en dat heeft geresulteerd in ‘Hollow’. Het gaat hier om een fictief horrordrama dat zich in slaapdorp Suffolk afspeelt.

In ‘Hollow’ draait het om vier oude schoolvrienden Emma, James, Scott en Lynne. Het gaat hier om twee stelletjes. Deze club gaat logeren in een huis in het afgelegen East Anglia. Het viertal hoort echter al snel van een lokale, macabere legende over een kwade entiteit. Gefascineerd verdiepen ze zich in de duistere geschiedenis en dat leidt hen naar een oude holle boom bij een geruïneerd klooster. De legende houdt hun aandacht vast maar zorgt er voor dat er conflicten ontstaan tussen de vier vrienden. Wanneer ze willen vertrekken blijkt een van hen verdwenen te zijn. De overige drie besluiten terug te keren naar de oude holle boom.

De grootste kracht van ‘Hollow’  is het sterke acteerwerk. In de kern is dit namelijk een relatiedrama. Voor de verstokte horrorfan is dat waarschijnlijk slecht nieuws, want dat betekent dat bloed en bloot de tweede viool spelen. Axelgaard heeft erg weinig te besteden, dus op het gebied van special effects moet je niet veel verwachten. De cineast zet voornamelijk in op het duidelijk maken van de onderlinge verhoudingen binnen de vriendengroep. Die investering werpt zijn vruchten af. Tenminste als je openstaat voor een relatiedrama waar een legende over een mysterieuze boom op de achtergrond staat. De cast weet de onderlinge spanning tussen de twee koppeltjes goed naar boven te brengen. Er is oud zeer tussen hen en gaandeweg kom je meer over hen te weten. De zoektocht naar de betekenis van de boosaardige boom vormt de rode draad van deze film. Dat resulteert in een sterke ontknoping.

‘Hollow’ is geen klassieker, want daarvoor schort er teveel aan deze film. Het tempo ligt soms te laag en sommige dialogen hadden wat vlotter gekund. Dit genre leunt zwaar op sfeer en acteerwerk. De spanningsboog is niet altijd even strak gespannen en dat levert een paar dode momenten op.

Frank v.d. Ven

‘Hollow’ verschijnt dinsdag 24 februari 2015 op DVD (Ultimate Horror Box).