Huisdiergeheimen – The Secret Life of Pets (2016)
Regie: Yarrow Cheney, Chris Renaud | 91 minuten | animatie, komedie, familie | Originele stemmencast: Louis C.K., Eric Stonestreet, Kevin Hart, Jenny Slate, Ellie Kemper, Albert Brooks, Lake Bell, Dana Carvey, Hannibal Buress, Bobby Moynihan, Chris Renaud, Steve Coogan, Michael Beattie, Sandra Echeverría, Jaime Camil, Kiely Renaud, Bob Bergen, Jason Marsden, Jim Cummings, Mona Marshall, Brian T. Delaney | Nederlandse stemmencast: Fedja van Huêt, Frank Lammers, Jandino Aspiraat, Peggy Vrijens, Karin Bloemen, Georgina Verbaan, Erik van Muiswinkel, Roué Verveer, Murth Mossel, DJ Hardwell, Derek de Lint, Henry van Loon, Giel Beelen
Heb je je ooit wel eens afgevraagd wat jouw hond, kat, konijn of parkiet uitspookt als jij naar je werk bent? Zetten ze de boel op stelten of blijven ze braaf bij de deur wachten tot je weer terug bent? Dat is de centrale gedachte achter ‘Huisdiergeheimen’ (‘The Secret Life of Pets’, 2016), van de makers van ‘Despicable Me’ (2010) en ‘Minions’ (2015). Eerder verschenen trailers gaven het idee dat de film zo focussen op de band die baasjes met hun huisdieren ontwikkelen (soms gaan ze zelfs op elkaar lijken!), waarin gevoelens en emoties de boventoon voeren. In de praktijk is dit toch vooral een vermakelijke avonturenfilm, kleurrijk en boordevol humor, die je desondanks minder bijblijft dan pak ‘m beet de ‘Toy Story’-trilogie – waarmee overigens de nodige parallellen te trekken zijn – simpelweg omdat Illumination Entertainment vooralsnog niet onder de knie heeft hoe ze de emoties van hun publiek dienen te bespelen. En laat Pixar dat nou juist tot in perfectie ontwikkeld hebben. Grappige animatiefilms zijn het echter wel vrijwel altijd, die uit de stal van Illumination. ‘Huisdiergeheimen’ biedt dan ook vooral veel lol!
Max (stem van Louis C.K.) is een Jack Russell die het goed voor elkaar heeft. Samen met zijn baasje Katie (Ellie Kemper) woont hij in een mooi appartement in Manhattan. Zijn bakje voer is altijd gevuld, hij gaat er regelmatig op uit met Katie en heeft een fijne, zachte mand om in te slapen. Zijn ontspannen leventje wordt bruut opgeschud als Katie op een dag besluit een andere hond mee naar huis te nemen. Deze Duke (Eric Stonestreet) is een gigantisch grote ‘vuilnisbak’, die ze uit het asiel heeft opgepikt. Waar Katie hoopt dat de twee vriendjes kunnen worden, is het vanaf dag één haat en nijd tussen de twee. Toch hebben ze meer met elkaar gemeen dan ze zelf denken. Ze zijn bijvoorbeeld allebei doodsbang om door hun baasje afgedankt te worden. Wanneer ze op een dag weer eens met elkaar in de clinch liggen en de jongen van de uitlaatservice even wordt afgeleid, raken ze samen verdwaald. Ze zijn op elkaar aangewezen om hun weg naar huis weer te vinden, maar dan moeten ze wel langs de ‘Flushed Pets’, een enorme groep afgedankte huisdieren die zich ophoudt in de New Yorkse riolen. Het exotische gezelschap (want naast foeilelijke honden en schriele katten zien we onder meer een getatoeëerd varken en meerdere krokodillen en andere reptielachtigen) wordt geleid door een pluizig wit konijn genaamd Snowball (Kevin Hart). Hoewel hij er schattig uitziet, is Snowball een regelrechte gangster, die bovendien een hekel heeft aan dieren die zich laten domesticeren…
Terwijl Max en Duke zich uit de nesten proberen te werken, scharrelt het kloeke keeshondje Gidget (Jenny Slate), die heimelijk verliefd is op Max en als enige in de gaten heeft dat er iets niet pluis is, een bont gezelschap bij elkaar waarmee ze haar grote liefde probeert op te sporen. De cynische kat Chloe (Lake Bell), de hyperactieve mopshond Mel (Bobby Moynihan), de relaxte teckel Buddy (Hannibal Buress), de nukkige (want hongerige) havik Tiberius (Albert Brooks) en de bejaarde en gehandicapte basset hound Pops (Dana Carvey); allemaal gaan ze mee op expeditie.
‘Huisdiergeheimen’ speelt met onze verwachtingen. Zo zie je niet aankomen dat een wit konijntje de kwade genius in het verhaal is en dat een al even wit, poederdonzig keeshondje de moedigste van allemaal is, die verrassend goed uit de voeten blijkt te kunnen met kung-fu. Dat verrassende geldt echter vooral voor de nevenpersonages; de wegen die ons centrale duo bewandelen zijn vrij voorspelbaar. We zagen het ook al eerder, bijvoorbeeld in ‘Toy Story’ (1995), dat een oudgediende ineens de aandacht moet gaan delen met een indringer en zijn bevoorrechte positie niet zomaar wil opgeven. Maar waar Woody en Buzz Lightyear in die film via een rijk patroon aan emoties daadwerkelijk de gevoelige snaar wisten te raken bij het publiek, blijven de ontwikkelingen tussen Max en Duke meer aan de oppervlakte. Er wordt een poging gedaan een ‘backstory’ te creëren, maar echte emoties worden hiermee niet uitgelokt. Illumination kan zich dan ook beter richten op humor, want daar is deze studio wél erg bedreven in. Dat loopt uiteen van kleine kwinkslagen en knipogen naar eerder werk (‘Minions’ met name), tot kolderieke scènes die gegarandeerd een lachsalvo opleveren. Waar de honden overduidelijk in de meerderheid zijn, is het juist de enige kat in het gezelschap die schittert in de meest hilarische scènes. Chloe heeft bijvoorbeeld nogal moeite om het eten in de koelkast van haar baasje te laten staan, en gaat ook nog eens ‘viral’ met een slapstickactie op een feestje. Wat de film tekortschiet aan diepgang, wordt met humor ruimschoots goedgemaakt.
‘Huisdiergeheimen’ is een bijzonder vermakelijke familiefilm, met een overtuigende stemmencast en bomvol grappen en grollen. Het mag dan allemaal misschien niet zo diep gaan als de meeste films uit de Pixar-stal, en ook iets voorspelbaarder zijn; dat doet niets af aan de amusementswaarde. De kleurrijke karakters bieden volop mogelijkheden voor vervolgfilms en spin-offs. Wie ‘Huisdiergeheimen’ in de bioscoop gaat kijken, doet er goed aan op tijd te komen. Anders mis je het hilarische korte filmpje ‘Mower Minions’ (2016)!
Patricia Smagge
Waardering: 3.5
Bioscooprelease: 3 augustus 2016
DVD-, blu-ray- en blu-ray 3D-release: 23 november 2016