I Am Legend (2007)

Regie: Francis Lawrence | 100 minuten | actie, drama, horror, science fiction | Acteurs: Will Smith, Salli Richardson, Alice Braga, Charlie Tahan, Thomas J. Pilutik, Willow Smith, Darrell Foster, April Grace, Dash Mihok, Joanna Numata, Samuel Glen, James Michael McCauley, Marin Ireland, Pedro Mojica, Anthony C. Mazza, Steve Cirbus, Calista Hill, Gabriella Hill, Madeline Hill, Adhi Sharma, Tyree Michael Simpson, Blake Lange, Alexander DiPersia, Abraham Sparrow, Pat Fraley, Caitlin McHugh, Deborah Collins, Mike Patton

Een genetisch gemanipuleerd mazelenvirus dat kanker geneest, blijkt een onverwacht bijeffect te hebben. Geïnfecteerde mensen en dieren veranderen in lichtschuwe, moordzuchtige wezens. Het grootste deel van de mensheid wordt door het virus besmet dat zich ook via de lucht verspreidt. Het kleine deel dat immuun voor infectie blijkt te zijn, valt ten prooi aan de bloeddorstige mutanten die meedogenloos jacht op hen maken. In 2012 is het drie jaar na het uitbreken van de ramp. Briljant wetenschapper met de militaire rang van kolonel Robert Neville (Will Smith) is de enige overlevende in New York. Samen met zijn hond Sam(antha) jaagt hij op herten die in kuddes door de straten rennen, registreert hij nauwgezet waar energievoorraden in de stad zijn te vinden, zoekt hij naar voedsel en nuttige voorwerpen in de verlaten huizen en houdt zich in het ondergrondse laboratorium in zijn goed beveiligde huis bezig met het vinden van een geneesmiddel. Drie jaar lang stuurt hij dagelijks een radiobericht de ether in met de boodschap dat hij elke dag als de zon op het hoogste punt staat is te vinden bij de South Street haven. Mogelijk overlevenden moeten weten dat hij voedsel en veilig onderdak kan bieden, maar vooral dat ze niet alleen zijn. Eenzaamheid in zijn strijd om te overleven en de zoektocht naar een doeltreffend antivirus dat de mensheid kan redden, speelt hem namelijk zo parten dat hij tegen zijn hond hele gesprekken houdt en bij gebrek aan beter de paspoppen in de muziekwinkel als zijn vrienden behandelt. Als zijn hond een aanval van de mutanten niet overleeft, is hij dan ook te einde raad.

Will Smith voelt zich duidelijk beter op zijn gemak als actieheld dan als wetenschapper in een laboratorium. Gelukkig voor hem is het merendeel van de film dan ook gewijd aan zijn harde strijd om het bestaan in een uitgestorven New York. Die strijd is buitengewoon fascinerend in beeld gebracht. Volgens een strak volgehouden regime deelt hij zijn dagen in aan de hand van het wekkertje op zijn horloge waardoor hij erin slaagt om zijn zoektochten door de stad te houden en toch ruim voor het invallen van de duisternis weer terug te zijn in zijn huis. Dat hij dit niet als een machine uitvoert, verbeeldt Smith door wanhoop op zijn gezicht te laten doorschemeren om daarna weer gedisciplineerd zichzelf in beweging te zetten. Maar de bijna fysieke pijn die het geluid van het wekkertje bij hem oproept, is goed navoelbaar.

Het meest gruwelijke aspect van de film is niet zozeer het geweld, maar de alomtegenwoordige stilte die slechts doorbroken wordt als Neville muziek opzet of als de mutanten aanvallen. Dit roept een nare spanning op die je de misselijkmakende angst en eenzaamheid van Neville op zeer indringende wijze laat voelen. Die stilte en het doelmatige, gedisciplineerde optreden van Neville dat tegen elke wanhoop ingaat, ontwricht meer dan alle hordes mutanten bij elkaar. Gelukkig valt er ook af en toe iets te lachen, zoals dat je Neville voor zijn conditie ziet hardlopen op een band en een shot later ook zijn hond. En zo zijn er meer momenten voor de broodnodige ademteug. Het is bijna aandoenlijk hoezeer Will Smith zijn best doet om de tekortkomingen voor de rol te maskeren en hij verdient alle lof voor de tomeloze inzet die hij tentoonspreidt waardoor je inderdaad bereid bent om daaraan voorbij te gaan, ook al blijft volledig meeleven met zijn personage uit. Het resultaat is een spannende, intrigerende film met een iets te sentimenteel einde, maar dat is een kwestie van smaak.

Diana Tjin-A Cheong


Waardering: 4

Bioscooprelease: 20 december 2007