I, Claudius (1976)

Regie: Herbert Wise | 650 minuten | drama, geschiedenis | Acteurs: Derek Jacobi, Siân Phillips, Brian Blessed, George Baker, John Hurt, Margaret Tyzack, Ian Ogilvy, Frances White, John Paul, Christopher Guard, Kevin McNally, Patricia Quinn, David Robb, Fiona Walker, John Castle, James Faulkner, Patrick Stewart, Stratford Johns, Irene Hamilton, John Rhys-Davies, Beth Morris, Sam Dastor, Sheila White, Bernard Hepton, John Cater, Barbara Young, Christopher Biggins

Het reilen en zeilen van de Romeinse keizerlijke familie vanaf de heerschappij van keizer Augustus tot het einde van de heerschappij van keizer Nero kan worden vergeleken met een modern verschijnsel: de soap. Er wordt gelogen, bedrogen, gemanipuleerd, vergiftigd en vermoord. Mater Familias Livia, de vrouw van keizer Augustus, is de spil van al het kwaad. Met behulp van manipulatie en vergif weet zij alles en iedereen naar haar hand te zetten. Zij is de slimste, maar is zeker niet de enige rotte appel in de keizerlijke familie. Haar zoon Tiberius is keihard, haar achterkleinkind Caligula is een gestoorde maniak en haar achterkleinkind Agripinilla lijkt Livia’s voorliefde voor vergif te hebben geërfd. De goede leden van de familie worden één voor één uitgeroeid. Alleen de manke Claudius blijft gespaard omdat hij zich bewust op de oppervlakte houdt en zijn onhandigheid uitvergroot. Zijn misdadige familieleden zien hem niet als een tegenstander in de voortdurende strijd om de macht.

Genoeg materiaal om kijkers dertien afleveringen lang geboeid te houden, moeten de BBC, die ‘I, Claudius’ produceerde, hebben gedacht. De serie geeft de intrigerende, waargebeurde geschiedenis van de Romeinse keizerlijke familie op ingenieuze wijze gestalte. Als kijker blijf je je verbazen over de complotten, de intriges en de seksuele uitspattingen die het keizerlijk hof in hun greep hadden. Jacobi is subliem in zijn rol van de fysiek onhandige Claudius. Sian Philips speelt als Livia, de machtigste en gemeenste vrouw uit de wereldhistorie, de sterren van de hemel. Zelfs als ze geen woord hoeft te zeggen, spreken de blikken van de keizerlijke heks boekdelen. Beide acteurs wonnen in 1977 een BAFTA Award voor hun optreden. Ook de andere acteurs, waaronder Patrick Stewart als de verrader Sejanus, brengen het er glansrijk vanaf.

Ook al zijn de kijkers van nu een stuk verwender dan dertig jaar geleden, toch doet het feit dat de gehele serie in de studio is opgenomen niet af aan de kwaliteit. Art director Tim Harvey kreeg niet voor niets een Emmy voor zijn werk. Het enige dat ten nadele kan worden gezegd is dat de serie af en toe wat traag is.

Trek een weekend voor ‘I, Claudius’ uit en wentel je zeven uur lang in het drama van deze fascinerende keizerlijke familie. Bedenk bij de zoveelste lafhartige moord dat het zo’n 2000 jaar geleden allemaal echt is gebeurd en … geniet!

Elisa Hermanides