Ibiza Occident (2011)

Regie: Günter Schwaiger | 85 minuten | documentaire

Het Spaanse eiland Ibiza is sinds mensenheugenis berucht om zijn decadente feestjes. Iedere zomer opnieuw trekken ontelbare jongeren naar deze plek in de Middellandse zee om te verzwelgen in het bruisende nachtleven. Wie als DJ nog nooit heeft gedraaid op Ibiza telt gewoon niet mee. Discotheken als Space zijn de kerken waar jonge volgelingen hun religie beleven: dansen en plezier maken. Uiteraard hoort daar ook een stevige portie bandeloze sex bij. De Oostenrijkse filmer Günter Schwaiger laat zich onderdompelen door de feestcultuur. Aan de hand van getuigenissen door mensen die er resideren probeert hij de ziel van het eiland te ontdekken.

Aan het begin van de documentaire zien we een bejaard echtpaar rond een oude platenspeler zitten. Er klinken vreemde geluiden. We horen muziek die gemaakt werd door de oorspronkelijke bewoners. De link met de hedendaagse elektronische muziek is gelegd. Schwaiger neemt de kijker mee op een trip naar het oord dat ondertussen mythische proporties heeft aangenomen. Volgens de eigenaar van de Pacha, één van de oudste discotheken op het eiland, is de sfeer serieus veranderd. Het simpele uitgangspunt van je ziel uit het lijf dansen bestaat al lang niet meer. Er is tegenwoordig meer voor nodig om het publiek te entertainen.

De commercie heeft ook de weg naar Ibiza gevonden. Dat klinkt vreemd uit de mond van iemand die lekker op zijn jacht ligt en over de hele wereld discotheken bezit. De andere getuigen eren niettemin het eiland. Dat een groot deel van hen hier het inkomen verdient zal er ook wel mee te maken hebben. De meest pakkende ontboezeming komt van een restauranthouder die de hoogdagen van een verdorven cultuur meemaakte. Toen zijn zoon door een dronken bestuurder werd doodgereden koos hij voor een andere aanpak. Het zijn de simpele dingen van het leven die hem nu voldoening schenken. Voor het overige zijn de scènes in de disco’s stukken leuker en amusanter dan de interviews. Als ultieme openbaring over Ibiza schiet deze documentaire behoorlijk tekort. Nieuwe feiten reikt ‘Ibiza Occident’ echt niet aan. Als sfeerverslag voldoet de prent wel.

Jochem Geelen