Ice Age Christmas Special-Ice Age: A Mammoth Christmas (2011)

Regie: Karen Disher | 22 minuten | korte film, animatie | Originele stemmencast: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Seann William Scott, Josh Peck, Ciara Bravo, T.J. Miller, Judah Friedlander, Billy Gardell, Jordan Friedlander, Karen Disher, Cindy Slattery, Chris Wedge

Hoezeer iemand de dieren uit de ‘Ice Age’-films ook in zijn hart kan hebben gesloten, de kerstspecial is, op zichzelf, nu niet echt iets om voor naar de winkel te rennen. Als extra in de dvd- of blu-ray-box, waar ook de drie langspeelfilms inzitten, is het leuk om één keer te kijken, maar los heeft het schijfje weinig waarde. Wellicht alleen maar om nog eens duidelijk te maken dat sabeltandeekhoorn Scrat nog steeds de show steelt en alle andere personages ver achter zich laat op entertainmentgebied.

Het verhaal van de special heeft bar weinig om het lijf, is ontzettend voorspelbaar, kent nauwelijks spanning, te weinig humor, en ontkomt helaas niet aan de zoetsappigheid die je normaal gesproken met kerstfilms associeert. Het blijkt een onmogelijke spagaat te zijn om zowel kerstmis op de hak te nemen als kind- en kerstvriendelijk te blijven door de gebruikelijke zang- en dansnummertjes en de boodschap van liefde en vriendschap te verkondigen.

De film is geen misbaksel geworden, maar het is toch vaak wat te flauw en “veilig”. Het wordt misschien ook eens tijd dat er uit een ander vaatje getapt wordt wat humor betreft. Ja, Sid is een kluns die niets goed kan doen, en hij en Diego liggen altijd overhoop. Prima, maar de gebruikelijke slapstick van Sid en oneliners van Diego beginnen wel wat ongeïnspireerd aan te doen. Toch blijft die slissende stem van John Leguizamo het wonderwel goed doen voor de humor en staan de twee amorele en hyperactieve buidelratten, die sinds deel twee deel uitmaken van de vaste cast, ook altijd wel garant voor wat droge opmerkingen. Maar de hele zoektocht naar de Kerstman en de confrontatie met zijn beschermingsleger zorgen voor weinig enthousiasme of lachsalvo’s. Wanneer uiteindelijk iedereen probeert Kerst te redden door goed samen te werken en er nog een paar deus-ex-rendieren verschijnen, is de verleiding groot om de film stop te zetten. Gelukkig breidt regisseuse Karen Disher er op dit moment zelf al een einde aan.

De enige momenten waarop het echt leuk en lachen wordt, is wanneer publiekslieveling Scrat ineens opduikt, worstelend met die ene eikel die steeds aan zijn greep dreigt te ontsnappen. Hoewel, tijdens zijn eerste optreden in de film heeft hij voor de verandering eens de beschikking over een hele verzameling eikels, die hij van verschillende plekken weet te veroveren, heel ritmisch op de muziek van – hoe kan het ook anders – Tsjaikovski’s Notenkraker-suite. Ook het voorfimpje van kerstpecial, een teaser voor ‘Ice Age 4′, is weer een giller met onze Scrat in de hoofdrol. Het is ongelooflijk hoe één basisgrap zo lang leuk kan blijven. Want, op hoeveel manieren kan zo’n beest een eikel kwijtraken, kun je je afvragen. Op heel veel manieren, zo blijkt nu weer, wanneer Scrat de eikel helemaal tot in de aardkern moet achtervolgen. Toegegeven, het wordt allemaal steeds fantastischer en erg ver gezocht, maar wat geeft dat als het resultaat zo grappig blijft? Scrat blijft de redder in nood in het ‘Ice Age’-universum. Hoewel de kerstspecial dus duidelijk een warmhoudertje is voor de vierde lange film, maken deze korte stukjes wel degelijk nieuwsgierig. Volgende keer alleen een special met meer kwaliteit, graag, of alleen maar filmpjes met Scrat.

Bart Rietvink

Waardering: 2.5

DVD-release: 5 december 2011