III (2015)

Regie: Pavel Khvaleev | 80 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Polina Davydova, Lyubov Ignatushko, Evgeniy Gagarin

De Russisch-Duitse productie ‘III’ speelt zich af in de Middeleeuwen. Twee zusjes wonen in een dorp dat wordt getroffen door een onbekende ziekte. Na het overlijden van hun moeder wordt ook de jongste zus Mirra (Lyubov Ignatushko) ziek. Ayia (Polina Davydova) wil niet dat haar zus geheel alleen in quarantaine wordt geplaatst in haar eigen huis. Ze zoekt hulp bij de lokale priester Herrman (Evgeniy Gagarin). Deze Herman blijkt bekend te zijn met een sjamanistische behandeling waardoor Ayia naar het onderbewustzijn van Mirra af kan reizen. Alleen door de grootste angsten van Mirra onder ogen te komen is er misschien kans op redding.

‘III’ is vooral een visueel spektakel waar vorm duidelijk de overhand heeft boven inhoud. Dit laat overigens niet verlet dat het verhaal een intrigerende start kent. Maar na het zien van de film zal voornamelijk de cinematografie je bij blijven. Deze werkelijk schitterende beelden, ondersteund door een zeer aparte en beklemmende muzikale score, zorgen veelal voor een bijzonder unheimische sfeer. De reis wordt iedere minuut dat ‘III’ vordert een stukje onheilspellender. De lokatiekeuze voor de opnames van ‘III’ – de film werd opgenomen in het historische Marburg in Duitsland – is een schot in de roos. Dat regisseur Pavel Khvaleev samen met zijn broer Vitaly de act ‘Moonbeam’ in de elektronische dance scene uit de grond heeft gestampt en hier ook succesvol mee is, betaalt zich uit in de uitstekende muziek die ‘III’ complementeert.

Met de adembenemende droomfrequenties waarbij de natuur een hoofdrol speelt maakt Pavel Khvaleev een duidelijke knipoog naar de legendarische Andrei Tarkovsky. Het is goed voor te stellen dat hij geïnspireerd raakte door bijvoorbeeld diens imposante maar ook duistere beelden uit ‘Stalker’ en de openingsscène van ‘Solyaris’. Natuurlijk kan deze beginnende en zeer jonge regisseur (Pavel Khvaleev werd in 1984 geboren) Tarkovsky’s niveau nog lang niet aan maar het is toch mooi dat het melancholische van de Russische ziel ook terugkeert in het werk van jonge Russische regisseurs.

Op het acteerwerk is er wellicht wat aan te merken, dat is ook logisch wanneer je met onervaren acteurs werkt, maar juist hoofdrolspeelster Polina Davydova zorgt voor een ijzersterke prestatie.

‘III’ is een duister en cinematografisch overdonderende film van Pavel Khvaleev. Voor liefhebbers van een beeldend verhaal en met hart voor een Middeleeuws fantasierijk horrormysterie is deze Russische film niet te missen.

Meinte van Egmond

‘III’ verschijnt dinsdag 20 oktober 2015 op DVD en is vanaf dinsdag 6 oktober 2015 beschikbaar op VOD.