Il Lombardia (2011)

Regie: Johannes Sigmond | 47 minuten | documentaire | Met: Michael Boogerd, Jo de Roo, Robert Gesink, Johnny Hoogerland, Karsten KroonNog niet warm gemaakt voor het ‘Grand Départ’ van de Tour de France in Utrecht, dat op donderdag 2 juli 2015 aftrapt met een ploegenpresentatie rond het Spoorwegmuseum, met vervolgens een tijdrit op zaterdag in en om de Domstad en een etappestart op zondag? In de week voorafgaand aan het tourspektakel kun je in het Louis Hartlooper Complex een week lang wielerfilms kijken dat het een lieve lust is, op het International Tour Film Festival Utrecht.

Daarbij zitten Fremdkörper als ‘De helaasheid der dingen’, waarin dronken wordt naakt gefietst in wedstrijdverband, maar ook poëtische wielerpareltjes als ‘Il Lombardia’ van Johannes Sigmond. U zegt Johannes Sigmond? Dat is toch de burgernaam van muzikant Blaudzun? Ja dus, en zij die hem een beetje volgen weten dat Sigmond een fanatiek wielerfan is. Hij schreef en regisseerde deze klasserijke documentaire over de Ronde van Lombardije, elk jaar weer de laatste wielerklassieker van het seizoen.

Sigmond, die ‘Il Lombardia’ met producent Robert Jan van Noort financierde, koos terecht voor de Ronde van Lombardije om zijn wielerliefde te betuigen. Het is de zwaarste eendagskoers, de ronde wordt verreden in het ultieme wielerland Italië, voert langs katholieke heiligdommen en spiegelende meren, en enkele Nederlanders hebben er goed gepresteerd. Zoals Jo de Roo, de onderschatte klassiekerkoning uit de jaren zestig, die in 1962 de ‘zwaarste editie ooit’ won met daarin de legendarische Muur van Sormano – zo steil dat hij weer van het parkoers verdween.

Tot in 2012, toevalligerwijze nadat ‘Il Lombardia’ het licht had gezien. De ‘koers van de vallende bladeren’, zoals de herfstklassieker immer wordt genoemd, heeft haar route inmiddels weer verlegd, maar dat doet niets af aan de legende, die door Sigmond met groot gevoel voor sfeer wordt overgeleverd. In 2009 passeerde een Nederlander als koploper aan het kerkje van de Madonna del Ghisallo, een bedevaartsoord voor wielrenners boven het Comomeer. Zijn naam: Johnny Hoogerland. Een noeste Zeeuw in een Italiaans decor, net als ooit Jo de Roo. Sigmond ziet wat gezien moet worden.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 4