In the Name of the King 2: Two Worlds (2011)

Regie: Uwe Boll | 92 minuten | actie, drama, avontuur, fantasie | Acteurs: Dolph Lundgren, Lochlyn Munro, Natassia Malthe, Christina Jastrzembska, Aleks Paunovic, Natalia Guslistaya, Elisabeth Rosen, Michael Adamthwaite, Michaela Mann, Noah Beggs, Mike Antonakos, Heather Doerksen, Michael Teigen, Adam Bloch, Reese Alexander, Sean Campbell, Christopher Rosamond, Jamie Switch, Alexandra Robinson

‘In the Name of the King 2: Two Worlds’ is een verfilming van een computerspel en werd geregisseerd door Uwe Boll. Eigenlijk is bovenstaande zin al een minirecensie op zich, want als er twee dingen zijn die bijna nooit garant staan voor kwaliteit dan zijn het wel films die gebaseerd zijn op videogames en films aan de hand van Uwe Boll. Dat je het maar weet.

‘In the Name of the King 2: Two Worlds’ draait om oorlogsveteraan Granger (Dolph Lundgren). Het oud-lid van de Special Forces werkt als sportleraar voor kinderen in een bescheiden dojo in Vancouver. Erg gelukkig is hij niet, want zijn oorlogsverleden blijft hem achtervolgen. Als Granger ineens aangevallen wordt door een bende gemaskerde bandieten, wordt hij gered door een vrouw en naar de Middeleeuwen geteleporteerd. Daar wordt de blonde krijger als held ontvangen en als Messias gezien die een kwaadaardige toverkol kan verslaan.

Tja. Origineel is het verhaal niet te noemen, maar dat maakt niet zoveel uit. Tenminste, als de film vermakelijk is en goed wordt gebracht. Boll doet zijn dubieuze reputatie helaas weer eer aan. Het verhaal wordt nogal warrig verteld, de cast blinkt nergens uit en de actiescènes laten ook veel te wensen over. Het moet wel gezegd worden dat de Duitse veelfilmer wel beter wordt. De knokscènes hebben een zekere choreografie en worden vrij overzichtelijk in beeld gebracht. Dat de gevechten van erg korte duur zijn en niet bepaald opwindend zijn om naar te kijken, is dan weer erg jammer.

De grootste makke van de film is het gebrek aan passie en bevlogenheid. Deze film is puur voor het geld gemaakt en daar maakt niemand een geheim van. Boll blikt tig van dergelijke gameverfilmingen per jaar in die allemaal even inwisselbaar zijn. De cast gooit er met de pet naar en ook aan de scripts en ‘grappen’ is weinig aandacht besteed. Het is allemaal zo gemakzuchtig. Niemand lijkt er plezier aan te beleven.

Lundgren mist elke vorm van charisma om de film te dragen. Zijn oneliners zijn te slecht voor woorden en de monotone wijze waarop hij de tenenkrommende zinnetjes brengt, maakt het er niet beter op. ‘In the Name of the King 2: Two Worlds’ is gewoon saai. Doodsaai zelfs. Weer een vette ‘Game Over’ voor Boll dus. Helaas lijkt deze beste man over een hoop ‘continues’ te beschikken…

Frank v.d. Ven

Waardering: 1.5