In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale (2007)

Regie: Uwe Boll | 127 minuten | actie, avontuur, fantasie | Acteurs: Jason Statham, Claire Forlani, Ray Liotta, Leelee Sobieski, John Rhys-Davies, Burt Reynolds, Ron Perlman, Kristanna Loken, Matthew Lillard, Will Sanderson, Brian J. White, Mike Dopud, Tania Saulnier, Gabrielle Rose, Terence Kelly

Regisseur Uwe Boll staat bekend om zijn slechte films gebaseerd op videogames. De films ‘Alone in the Dark’, ‘Bloodrayne’ en ‘House of the Dead’ staan zelfs in de lijst van de meest slechte films ooit op IMDB. Deze Duitse regisseur heeft zo weinig aanzien in de filmwereld dat je bijna medelijden met hem krijgt. Waarom probeert hij het eigenlijk nog? Recensenten staan bij voorbaat al te springen om zijn films af te kraken. Toch moet gezegd worden dat ‘In the Name of the King’ een van de beste of misschien wel zijn beste film is. Maar of dat dan een compliment is…

‘In the Name of the King’ gaat over een naamloze man die door iedereen The Farmer genoemd wordt. Het is een stoere man die veel van zijn vrouw en zoontje houdt en hen wil beschermen. Op een dag staan er plotseling ongenode gasten op zijn boerderij, de zogenaamde Krugs. Waar deze monsters vandaan komen, waarom ze The Farmer aanvallen en wat het hele doel is van deze vechtpartij is niet duidelijk. Hierdoor schiet Boll volledig zijn doel voorbij; de kijker verliest zijn interesse omdat hij niet genoeg tijd heeft gehad om in het verhaal te komen. Je kent de hoofdpersonen nog nauwelijks als zij al moeten vechten voor hun leven. Als Zeph, het zoontje van The Farmer, vermoord wordt is dat een gruwelijke gebeurtenis maar het komt veel te snel waardoor het je als kijker niet raakt. The Farmer zelf besluit om zijn dood te wreken en zijn vrouw te redden uit de handen van de monsters. Hij sluit zich uiteindelijk aan bij het leger van de koning en komt dan tot een bijzondere ontdekking. Maar kan hij de magiër die achter het leger van Krugs zit verslaan en zijn vrouw bevrijden?

De grootste fout van ‘In the Name of the King’ is dat het verhaal te slap is om de kijker te boeien. De gevechten zijn ook niet spectaculair genoeg. We hebben dit allemaal al eens gezien, maar dan beter. De grote vraag is echter waarom Jason Statham, Ray Liotta, John Rhys-Davies, Burt Reynolds en Claire Forlani zich laten zien in deze film. Als beginnend acteur ben je misschien blij met elke film die je kan meepikken, maar acteurs die enigszins een carrière hebben en een reputatie willen houden zouden zich toch niet moeten lenen voor dit soort films. De acteerprestaties van de acteurs zijn ook niet buitengewoon, maar dat is ze vergeven, goed acteren in deze film is ook vrijwel onmogelijk.

‘In the Name of the King’ is gebaseerd op het computerspel ‘Dungeon Siege’. Uwe Boll heeft de film minder gewelddadig gemaakt en er meer verhaal in gebracht. Toch is het nog steeds te weinig verhaal. De grote ‘waarom’ vraag hangt boven heel deze film. Waarom vallen de Krugs iedereen zomaar aan? Waarom heeft Boll überhaupt deze film gemaakt? En zou hij echt serieus weer hopen op positief commentaar om vervolgens weer teleurgesteld te worden?

Misschien dat kleine jongetjes die van computerspelletjes houden waarin veel gevochten wordt, deze film wel kunnen waarderen. Voor alle andere mensen is ‘In the Name of the King’ een grote afrader.

Eveliene Sanders

Waardering: 1

Bioscooprelease: 7 augustus 2008