Incident At Loch Ness (2004)

Regie: Zak Penn | 94 minuten | komedie, avontuur | Met: Werner Herzog, Kitana Baker, Gabriel Beristain, Russell Williams, David A. Davidson, Zak Penn

Werner Herzog is een bekende Duitse filmmaker. In 2005 maakte hij nog de documentaire ‘Grizzly Man’ Met ‘Incident at Loch Ness’ maakt hij een docu over het bekende monster van Loch Ness, een wezen dat al eeuwen een legende is in het Schotse meer.

Onderzoekers en documentairemakers willen allemaal met hun eigen ogen zien wat er nu waar is van die legende. Zo ook dus Werner Herzog. Met zijn hele filmploeg gaat hij naar Schotland om op het meer te zoeken. In de documentaire volgen wij de hele ploeg van John Bailey die de filmploeg van Herzog volgt. De film begint bij het diner bij Herzog thuis.

Het filmen van de documentaire gaat echter niet zonder slag of stoot. Zo wil producent Zak Penn er alles aan doen om een Loch Ness monster te filmen, desnoods met een nep rubberen monster, die Penn vervolgens in het water gooit. Wanneer Herzog dat nepbeest niet wilt filmen, bedreigt Penn hem met een lichtpistool.

In de meeste documentaires wordt de waarheid verteld aan de hand van feiten en authentieke beelden. Deze film betreft echter een mockumentary, een documentaire waarin de kijker voor de gek wordt gehouden. Ze doen hun best maar het wordt voor de kijker al snel duidelijk dat de film helemaal in scène is gezet. De ruzie die Herzog heeft met zijn producent is ook helemaal gespeeld. Dat de makers er niet in slagen om het publiek te overtuigen van de echtheid van de situaties waar ze in verkeren is geen schande. Er wordt met zoveel enthousiasme en zelfspot gespeeld, dat je er als kijker alleen maar van geniet.

Met name de scène waarin een ex-playmate zich voordoet als Sonarexpert is zeer grappig.  Wanneer Herzog zich bezighoudt met andere dingen op de boot, kleedt zij zich uit voor een duik in het water. De cameraploeg heeft dan alleen maar oog voor haar. Dat de grap goed overkomt bij de kijker komt ook omdat zelfs niet alle crewleden op de hoogte waren van de grap.

Niet alleen zien we de momenten van de reis zelf, we zien ook interviews waarin iedereen commentaar geeft op wat er allemaal gebeurd is tijdens de reis. Veel grappige interviews en een aardig verhaal maken van ‘Incident at Loch Ness’ een leuke kijkervaring.

Marvin Heineman