Insidious: Chapter 3 (2015)

Regie: Leigh Whannell | 97 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Dermot Mulroney, Stefanie Scott, Angus Sampson, Leigh Whannell, Lin Shaye, Tate Berney, Michael Reid MacKay, Steve Coulter, Hayley Kiyoko, Corbett Tuck, Tom Fitzpatrick, Tom Gallop, Jeris Poindexter, Ele Keats, Phyllis Applegate, Phil Abrams, Erin Anderson, Ashton Moio, Ruben Garfias, Fawn Irish

Als de jonge Quinn Brenner na een poging om contact op te nemen met haar overleden moeder ontdekt dat vreemde krachten haar in beslag nemen, doet ze een beroep op Elise Rainier, een medium met een special talent. Elise moet contact maken met de doden en proberen het meisje, dat het doelwit is van een gevaarlijk bovennatuurlijk wezen, te redden. Door zich te wagen in de diepten van het hiernamaals om Quinn te kunnen beschermen, wordt Elise geconfronteerd met de ergste en meest angstaanjagende vijand die ze ooit heeft ontmoet: een demon die aast op de zielen van de levenden.

Hoewel de eerste twee delen van de ‘Insidious’-reeks volop gebruikmaken van beproefde horrorclichés, groeiden de films door het kundige regiewerk van James Wan en het goede materiaal van schrijver Leigh Whannell toch uit tot beklijvende genretoppers. In dit derde deel neemt schrijver Whannell zelf plaats op de regiestoel. Het creatieve brein achter de filmreeks is duidelijk beïnvloed door zijn collega Wan en houdt er dezelfde stijl van regisseren op na. Dat betekent dus veel duistere scènes, onheilspellende muziek en de nodige ostentatieve jump scares, al bedient Whannell zich wel wat vaker en minder vakkundig van dit laatste stijlmiddel dan zijn voorganger. De special effects die worden gebruikt om een ijzingwekkend spectrum aan bovennatuurlijke gruwelen tot leven te wekken zien er prima uit, al is het niet te zien dat ‘Insidious: Chapter 3’ met een wat hoger budget is toegerust dan het eerste deel uit deze horrorreeks.

Qua stilistische aankleding en griezelgehalte doet ‘Insidious: Chapter 3’ dus amper onder voor zijn voorgangers, maar helaas is dat op karaktertechnisch vlak niet helemaal het geval. De twee hoofdprotagonisten in dit verhaal, de tiener Quinn Brenner (Stefanie Scott) en haar vader (vertolkt door Dermot Mulroney), zijn lang niet zo interessant en sterk als het echtpaar uit de eerste twee delen dat wordt gespeeld door het duo Patrick Wilson en Rose Byrne. Gelukkig is er wel nog de aanwezigheid van Lin Shaye als het medium Elise. Al in de eerdere delen bleek dat zij een van de sterkste karakters in deze horrorserie is. Doordat ze in ‘Insidious: Chapter 3’ veel ruimte krijgt, redt Shaye de film op het acteervlak bijna in haar eentje.

Erg verrassend of baanbrekend is ‘Insidious: Chapter 3’ niet, maar de film biedt voldoende vermaak voor een avondje lekker griezelen. Ben je een liefhebber van de eerste twee delen, dan kun je ook deze derde episode met een gerust hart aanschaffen.

Frank Heinen

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 25 juni 2015
DVD- en blu-ray-release: 21 oktober 2015