International Father’s Day (2012)

Regie: Edmunds Jansons | 5 minuten | animatie, korte film, fantasie, komedie

Niemand staat er ooit bij stil. Voor ons mogen er dan misschien feestdagen zijn, maar voor een vogel is het nooit eens feest. Terwijl de mensen een dagje niksen, moet de vogel maar keihard doorwerken om zijn jongen te voeren, en dat blijkt lastiger dan het is. Want waar net nog een spinnetje liep, ligt nu een zwart stipje. Tussen nog duizend andere zwarte stipjes. Zie dan maar eens het spinnetje terug te vinden. En hoe zie je in een tweedimensionale wereld het verschil tussen een zwart besje en het gaatje van de blokfluit van de mens in de fanfare? En na al die moeite, wat doen de kleintjes dan? Precies, ondankbaar.

In de schattige korte animatiefilm ‘International Father’s Day’ zien we een vogeltje in een platte wereld. De Letse filmmaker Edmunds Jansons speelt met het idee van 2D, wat het een verrassend dubbele laag geeft. ‘International Father’s Day’ is een zeer vrolijk en grappig filmpje, in een leuke, frisse stijl geanimeerd. Let ook op de verrassende geluidseffecten!

Mirte Brethouwer

‘International Father’s Day’ wordt vertoond tijdens het 16de Holland Animation Film Festival (20-24 maart 2013) in Utrecht.