Into the Wild (2007)

Regie: Sean Penn | 140 minuten | drama, avontuur, biografie | Acteurs: Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt, Jena Malone, Brian Dierker, Catherine Keener, Vince Vaughn, Kristen Stewart, Hal Holbrook, Bart the Bear, Dan Burch, Joe Dustin, Zach Galifianakis, Cheryl Francis Harrington, John Jabaley, Thure Lindhardt, Robin Mathews, Kathleen Mattice, Parris Mosteller, Signe Egholm Olsen, Haley Ramm, J. Nathan Simmons, Susan Spencer, Haley Sweet, Bryce Walters, Merritt Wever, Steven Wiig

Met ‘Into the Wild’ heeft regisseur Sean Penn de bestseller van Jon Krakauer uit 1996 bewerkt tot een sublieme verfilming van een tweejarige reis en zoektocht van Chris McCandless. Een speurtocht naar zichzelf en zijn plaats in de wereld. McCandless stierf van honger in september 1992 in een verlaten bus in de wildernis van Alaska. Hij had toen al 113 dagen in de wildernis gezeten, nadat hij daarvoor twee jaar door de USA had rondgezworven. Tijdens die twee jaren ondervond McCandless in het leven de ervaringen waar anderen een heel leven voor nodig hebben. Het boek is gebaseerd op notities die hij onder andere in die bus had achtergelaten.

Chris McCandless was een kind uit een middenklasse milieu. Na afloop van zijn studie gaf hij al zijn geld weg aan een goed doel en begon zijn reis onder de geuzennaam Alexander Supertramp. Contact met zijn familie werd geheel verbroken. Tijdens zijn reis en zoektocht deed hij een verbluffend aantal ervaringen op en ontmoette vele mensen van totaal verschillende aard, deze gaven zijn kennis van en zicht op het leven nieuwe sturing. De film is verdeeld in een aantal hoofdstukken, waarbij op de reis afwisselend in tijdslijn en gebeurtenissen wordt vooruit- en teruggeblikt.

De film is te karakteriseren als een epische ode aan de reislust en is zonder meer een magistrale roadmovie met bijzondere fraaie natuuropnamen en dito cameravoering. Toch is de film meer dan alleen roadmovie met fraaie sfeerbeelden. ‘Into the Wild’ gaat ook over jeugdig idealisme en afstand nemen van de hypocrisie en de leugens in het milieu waarin Chris zich bevond. De film legt daarmee veel nadruk op de reis zelf en de bewondering die regisseur Penn voor McCandless koestert. De tragedie van diens overlijden en de roekeloosheid van een dergelijke onderneming werd in ‘Grizzly Man’ van Werner Herzog aangestipt. De jonge held wordt in de opzet van deze film extreem bewierookt. Op zich geen smet op de film, maar enige kritische kanttekeningen waren hier op zijn plaats geweest.

McCandless rol wordt fantastisch gespeeld door Emile Hirsch, bekend van ‘Alpha Dog’. De oprechtheid van zijn beweegredenen voor zijn reis zijn overtuigend. Hij is in feite gevlucht voor zijn ouders (goede vertolkingen door William Hurt en Marcia Gay Harden). Die zijn, in zijn ogen, de vleesgeworden voorbeelden van het materialisme. Die ouders worden in het verhaal wel wat stereotiep neergezet, zij zijn kennelijk schuldig aan het leed dat Chris in die tijd ondervindt.

Onderweg ontmoet Chris markante types en komt op vele fotogenieke plaatsen. De beelden van Salvation Mountain in Slab City (een alternatieve woongemeenschap midden in de woestijn) zijn magistraal. Zo reist hij mee met een stelletje oude hippies in een camper, werkt mee bij een graanboer, ontmoet een tienermeisje dat hevig verliefd op hem wordt en ontmoet voor hij naar Alaska gaat nog een oude wetenschapper die hem als zoon wil adopteren. De ontmoetingen met deze mensen laten telkens een deel van het karakter van Chris zien. Vooral deze trektocht door de USA is op een buitengewoon fraaie wijze gefilmd. Die beelden hebben de aantrekkingskracht om zo in de spreekwoordelijke camper te springen en de reis na te doen (met uitzondering van het einde).

Vervolgens verblijft hij in Alaska waar hij uiteindelijk in een oude verlaten bus terechtkomt. Daar zal zijn lot uiteindelijk dramatisch veranderen. De eenzaamheid en de overweldigende natuur zijn bijzonder fraai gefilmd, evenals de omstandigheden van zijn verblijf. Hij ondergaat extreme ontberingen die hem uiteindelijk fataal worden. Emile Hirsch heeft indrukwekkend veel lichaamsgewicht moeten verliezen om de scènes aan het eind van de film geloofwaardig te kunnen invullen. De bus waar Chris uiteindelijk overlijdt bestaat nog steeds en is tegenwoordig een toeristische bestemming.

Het verhaal wordt deels verteld via de zuster Carine (een prima vertolking door Jena Malone) die voor zijn vertrek altijd een bijzonder band met hem had. ‘Into the Wild’ heeft een uitstekende soundtrack met muziek van Eddie Vedder en Kaki King. Deze geeft een extra dimensie aan het geheel. Dankzij de hoogstandjes in cameravoering en het prachtige kleurgebruik is ‘Into the Wild’ een indrukwekkende, warm aanbevolen roadmovie.

Rob Veerman

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 24 april 2008