Jayne Mansfield’s Car (2012)

Regie: Billy Bob Thornton | 122 minuten | drama | Acteurs: Kevin Bacon, Ray Stevenson, Robert Patrick, John Hurt, Katherine LaNasa, Shawnee Smith, Robert Duvall, Billy Bob Thornton, Tippi Hedren, Frances O’Connor, John Patrick Amedori, Marshall Allman, Ron White, Irma P. Hall, Brent Briscoe, Dylan Kussman, Carissa Capobianco

Samen met Marilyn Monroe was Jayne Mansfield een van Amerika’s meest beroemde sekssymbolen. Tragisch genoeg kwam deze wulpse blondine om het leven tijdens een auto-ongeluk op slechts 34-jarige leeftijd. Zo’n 46 jaar na dato speelt het wrak een macabere bijrol in het door Billy Bob Thornton geregisseerde film drama ‘Jayne Mansfield’s Car’.

Op een warme zomeravond krijgt Jim Caldwell, een rijke veehouder uit Alabama met een voorliefde voor lugubere auto-ongelukken, een onaangenaam telefoontje uit Engeland met de mededeling dat zijn ex-vrouw Naomi is overleden. De starre binnenvetter kan het na twintig jaar nog steeds niet verkroppen dat de moeder van zijn vier kinderen hem heeft verlaten en hertrouwd is met een Brit. De tweede boodschap in het gesprek is dat de Engelse gezinsleden de overleden vrouw naar Amerika willen brengen om haar op haar eigen grond te begraven. Het idee dat Kingsley Bedford, de Britse nieuwbakken weduwnaar, ook mee reist naar de zuidelijke staat, staat Jim totaal niet aan. Gelukkig is zijn dochter Donna een stuk gemoedelijker en ontvangt het gezelschap van Bedford met zoon Phillip en dochter Camilla met “good ol’ southern charm”.  Tijdens een barbecue aan het zwembad wordt er een brug geslagen tussen de luidruchtige en amicale Amerikanen en de stijve Engelse “stiff upper lips”.

De drie zoons van Caldwell – Skip, Carroll en Jimbo – gaan allemaal op hun eigen manier met het verlies van hun moeder om. Waar Jimbo een kopie van zijn gesloten vader lijkt, is Carroll de vrijgevochten hippie, demonstrant en tevens ex-militair. Skip is een ex-piloot die op kinderlijke wijze om probeert te gaan met de fysieke en lichamelijke littekens afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Jimbo is de enige zoon die niet in het leger gezeten heeft en kan daarom ook niet rekenen op het respect van zijn vader. Maar ook Kingsleys zoon Philip heeft minder fijne herinneringen aan oorlog. Hij was krijgsgevangene in Japan.

Als Kingsley op de dag van de begrafenis van zijn echtgenote onwel wordt, is Jim ineens oprecht bezorgd om zijn welzijn en de twee oudere mannen sluiten vrede. Het dreigt zelfs bijna gezellig te worden als Caldwell voorstelt om naar het autowrak van Jayne Mansfield te gaan kijken om daarna samen te gaan jagen. Wat hij niet weet is dat zijn kleinzoon Alan bij wijze van grap LSD in de thermosfles met thee heeft gedaan. Eenmaal in de bossen beland raakt Jim bevangen door de warmte en de drugs in een serieuze trip. Oude beelden uit de oorlog komen borrelen naar het oppervlak en totaal verward ziet hij Kingsley aan voor een Duitse Nazi soldaat. Thuis wordt duidelijk dat er met de thee gerommeld is en de kinderen van beide kampen slaan alarm. Dit gelukkig ten overvloede, want Jim zit op z’n gemak stoned in een rivier. Voor het eerst sinds mensenheugenis laat hij zijn ware, warme karakter zien en dat bevalt de rest van de familie prima.

In de dagen die volgen groeien Skip en Camilla dichter naar elkaar toe en door haar ontwapenende karakter zet Skip zich over zijn grootste angst heen. Ook heerst er seksuele spanning tussen Donna, die getrouwd is met de grof gebekte en zelfingenomen Neal, en Philip. Als de Britse familie de volgende ochtend in alle vroegte weer begonnen is aan hun terugreis, is Donna ontgoocheld dat Philip geen afscheid heeft genomen. Jim ziet het leven kleurrijker tegemoet en lijkt zelfs een hervonden waardering te tonen voor zijn kinderen. De drie broers komen bij van de commotie van de afgelopen dagen door een biertje te drinken en voor het eerst sinds jaren openhartig bij te praten in de ondergaande zon van The Yellowhammer State.

Tussen ‘Daddy And Them’ en ‘Jayne Mansfield’s Car’ heeft Billy Bob Thornton ruim elf jaar niet meer in de regisseursstoel gezeten. En dat is merkbaar. De film voelt erg lang aan en aan het einde ervan ben je niet zeker wat het verhaal je precies probeerde te vertellen. De fascinatie voor gruwelijke auto-ongelukken van Jim (Robert Duvall) en de totaal nutteloze scène met het wrak van Mansfield zorgen voor een verwarrende beleving van zwarte humor. De goed uitgeschreven dialogen gedipt in het zuidelijke accent ondersteunen de prachtige setdressing met het oog voor details uit de jaren vijftig. Thornton (‘Monster’s Ball’) heeft de beste dramatische dialogen voor zichzelf bewaard en de vrouwelijke tegenspelers zoals Katherina LaNasa (‘The Campaign’) en Francis O’Connor (‘The Hunter’) krijgen maar weinig ruimte om hun personages uit te diepen. Bij ‘Jayne Mansfield’s Car’ hoop je op het zware bulderende geronk van een Amerikaanse klassieker, maar de film blijft helaas in de tweede versnelling hangen.

Lisette van der Meij

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 juli 2013
VOD-release: 12 november 2013
DVD- en blu-ray-release: 12 november 2013