Karla & Katrine – Karla og Katrine (2009)

Regie: Charlotte Sachs-Bostrup | 85 minuten | familie | Acteurs: Elena Arndt-Jensen, Nanna Koppel, Joshua Berman, Nikolaj Støvring Hansen, Lasse Guldberg Kamper, Ellen Hillingsø, Nicolaj Kopernikus, Therese Glahn, Allan Olsen, Jonathan Stahlschmidt, Jakob Fals Nygaard, Susanne Juhász, Anna Clara Sachs Leschly, Gitte Siem Christensen, Mikkel Vadsholt

Renée Toft Simonsen is een veelzijdige vrouw. In de jaren tachtig brak ze door als fotomodel. Zo werd ze in 1982 verkozen tot Supermodel of the World en stond ze in datzelfde jaar op de cover van de Amerikaanse Vogue. Haar beeltenis sierde vervolgens talloze bladen en posters en zelfs een cd (‘Atlantic Years’ van Roxy Music). Simonsen papte aan met John Taylor, bassist van Duran Duran, met wie ze vier jaar een relatie had. In de tussentijd debuteerde ze als actrice. Ze werd gevraagd als Bond-girl, maar Simonsen zag dat niet zitten. Tijdens een drie maanden durend verblijf in een kibboets in Israël in 1989 kwam ze tot bezinning. Ze hield het modellenwerk (voorlopig) voor gezien en besloot te gaan studeren. Het werd psychologie, maar haar hart lag bij schrijven. Zo werkte ze als redacteur bij een Deens tijdschrift. In 2003 publiceerde ze haar eerste kinderboek, ‘Karla’s kabale’. Meer boeken volgden en inmiddels heeft Simonsen ook haar eerste roman voor volwassenen voltooid.

De boeken over het jonge meisje Karla, dat allerlei avonturen beleeft, zijn razend populair in Denemarken. Zó populair zelfs, dat een verfilming niet uit kon blijven. In 2007 kwam de film ‘Karla’s kabale’ uit, twee jaar later volgde ‘Karla & Katrine’ (2009) en voor 2010 staat ‘Karla & Jonas’ op de rol. In ‘Karla & Katrine’ staat de vriendschap tussen twee twaalfjarige meisjes centraal. Karla (Elena Arndt-Jensen) heeft een zware tijd achter de rug. Haar vader was verslaafd aan alcohol, waardoor haar moeder haar heil zocht bij een ander. Een scheiding was onvermijdelijk. Dankzij Karla’s tussenkomst was het toch mogelijk gezamenlijk de kerstdagen door te brengen. Maar door al die strubbelingen binnen de familie heeft ze weinig tijd gehad voor haar beste vriendin Katrine (Nanna Koppel). Zij heeft intussen andere meisjes opgezocht en gaat niet meer zo veel met Karla om. Tot groot verdriet van Karla, die niets liever wil dan weer vriendinnen zijn met Katrine. Als het gezin tijdens de zomervakantie naar hun buitenhuis aan een groot meer gaat, vraagt Karla haar vriendin mee. Tot haar grote vreugde zegt ze ja. Al zal het even duren voordat de lucht geklaard is, want ze zijn een beetje uit elkaar gegroeid.

Maar zoals dat met beste vriendinnen gaat, zijn ze binnen de kortste keren weer onafscheidelijk. Een groot avontuur staat hen te wachten na hun ontmoeting met de mysterieuze Jonas (Joshua Berman), een jongen van hun eigen leeftijd die uit een tehuis komt. Tijdens de zomermaanden logeert hij in een gastgezin en hij zou niets liever willen dan bij zijn gastouders blijven. Een bende jeugdcriminelen gooit echter roet in het eten. Zij roven de dorpswinkel steeds leeg en Jonas krijgt er de schuld van. Karla en Katrine zijn overtuigd van zijn onschuld en proberen dat aan de dorpelingen en de politie duidelijk te maken. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Ondertussen bloeit er iets moois op tussen Karla en Jonas, tot grote ergernis van Katrine. Ze is jaloers op de aandacht die de twee voor elkaar hebben; ze zien haar niet eens meer staan! Net nu de twee meisjes hun vriendschap weer nieuw leven hebben ingeblazen, lijkt een ruzie hun verzoening in de weg te staan.

In Scandinavië weten ze als geen ander hoe je een goede jeugdfilm maakt. Ook het Deense ‘Karla & Katrine’ is weer bijzonder geslaagd. Universele thema’s als vriendschap en kalverliefde worden op een voor de doelgroep (jonge kijkers tussen de 8 en 14 jaar) herkenbare wijze aangesneden. In de vorige film stond de scheiding van de ouders centraal, evenals eenzaamheid. Het centrale personage Karla is bovendien bijzonder gelaagd, wat haar erg sympathiek maakt. Het kost je geen enkele moeite om je in haar situatie te verplaatsen. Ze lijkt soms wel in een (zomer-) huis vol gekken te wonen. Haar twee jongere broertjes kunnen erg vervelend zijn (zo heeft de jongste de irritante eigenschap om te gluren naar mensen die hun behoefte doen). Moeder Rikke (Ellen Hillingsø) heeft het erg druk met het troosten van haar beste vriendin Dolly (Therese Glahn), wiens relatie kort geleden op de klippen is gelopen. Karla’s stiefvader Leif (Nicolaj Kopernikus) voelt zich daardoor niet op zijn gemak, zeker als Dolly opmerkt dat ze hem niet in zijn buurt duldt omdat ze ‘even geen mannelijke energie kan verdragen’. De volwassen zorgen op die manier voornamelijk voor de komische noot, het drama speelt zich af bij de kinderen.

De grote kracht van ‘Karla & Katrine’ ligt in het uitstekende verhaal, dat iedereen zal aanspreken, maar toch in het bijzonder jonge tienermeisjes. Ina Bruhn verwerkte Renée Simonsens verhaal tot een uitgebalanceerd script. De ervaren regisseur Charlotte Sachs-Bostrup zorgt voor de juiste balans en laat de gebeurtenissen in een vlot tempo de revue passeren. Ze laat haar talentvolle (jonge) acteurs – want Arndt-Jensen, Koppel en Berman zijn het die hier de show stelen – hun werk doen en het verhaal volledig tot zijn recht komen. ‘Karla & Katrine’ is bij vlagen ontroerend, maar tovert ook regelmatig een vette glimlach op de gezicht. Een charmante en bijzonder geslaagde avontuurlijke jeugdfilm, precies zoals je uit Denemarken mag verwachten!

Patricia Smagge