Ken: De legende van Kenshiro (2008)

Regie: Kobun Shizuno | 90 minuten | actie, drama, horror, animatie, fantasie, science fiction | Originele stemmencast: Hiroshi Abe, Takashi Ukaji, Kou Shibasaki, Akio Ôtsuka, Hôchû Ôtsuka, Kenyû Horiuchi, Unshô Ishizuka, Daisuke Namikawa

Het blijft fascinerend dat miljoenen Japanners voor de charmes van de zwijgzame Kenshiro zijn gevallen. Deze stugge antiheld is namelijk een zeer vlak personage dat weinig meer doet dan gekweld voor zich uitkijken, incidenteel een traantje laat om zijn geliefde en voornamelijk duizenden mensen in elkaar rost. Nou ja, rossen… Kenshiro laat ze letterlijk exploderen. Een goed gemikte slag van deze norse loner is zo heftig dat het bloed van zijn tegenstanders letterlijk gaat koken. Als het kookpunt bereikt wordt, ontploft de ongelukkige, wat imposante bloedfonteinen oplevert. Maar hé! Kenshiro is een rechtvaardig mens. Alleen echte schurken verdienen zo’n gruwelijke dood. Dan is het goed toch?

‘Ken: De legende van Kenshiro’ is het afsluitende deel van een trilogie rond de oersterke vechtersbaas. De voorgaande delen waren ‘Ken – Het tijdperk van Raoh’ en ‘Ken: De erfgenaam van de Hokuto’. Als je de voorgaande delen niet gezien hebt, heeft het weinig zin om dit deel op te pikken. In dit deel draait het dus om Kenshiro. In de vorige delen was hij ook te zien, maar waren andere personages belangrijker. Hier eist Kenshiro dus alle aandacht op. De setting is een door een nucleaire oorlog verwoest Japan. De bevolking leeft in een soort ‘Mad Max-achtige’ wereld waar het recht van de sterkste geldt. Vrouwen en kinderen worden gezien als koopwaar en zwakke mannen zijn lopende lijken in de ogen van bendeleiders. Als de zwijgzame Kenshiro zwaargewond naar een stadje wordt gebracht, denkt een marktkoopman zijn slag te slaan. Hij probeert onze gewonde held voor een paar centen te verkopen. Dat gaat echter zomaar niet, want ook halfdood blijkt Kenshiro een geduchte tegenstander.

In de jaren 80 was er een langlopende tekenfilmserie in Japan. Deze ‘Fist of the Northstar’ was ongekend populair en rechtvaardigde een remake in de vorm van drie animes en een paar spin offs. Fans van de reeks zullen smullen van deze ‘Ken’ trilogie, want de kwaliteit van de animaties is erg sterk. De films zijn gedetailleerd en nog steeds ongekend bloederig. Alleen al daarom moet elke zichzelf respecterende horrorfan deze franchise een kans geven, want hoe vaak zie je één man duizend soldaten in elkaar trappen met exploderende schedels als gevolg? ‘Ken: De legende van Kenshiro’ is een heerlijk curieuze film uit Japan. Een soort getekende versie van ‘Riki Oh’, ook al zo’n cultklassieker.

Heb je zin in een niet al te diepgravende tekenfilm vol geweld, misplaatst melodrama en een hoop actie dan kun je niet om deze anime heen. Wel eerst de eerste twee delen kijken, voordat je aan deze film begint.

Frank v.d. Ven