Kid Cannabis (2014)

Regie: John Stockwell | 110 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Jonathan Daniel Brown, Kenny Wormald, Aaron Yoo, Ron Perlman, John C. McGinley, Corey Large, Bryce Hodgson, Alex Arsenault, Jeffrey Ballard, Luke Jennings, Andrew Cavin, Kieran Large

De iets te dikke pizzabezorger Nate Norman was knetterstoned toen hij zijn  meesterplan bedacht. Hij zou met zijn vriend Topher naar Canada rijden, waar de wiet naar verluidt beter en goedkoper is, een kilootje kopen, en die thuis weer verkopen. Ze wonen in Idaho, niet te ver van de Canadese grens. Nate zette zijn vriend af vlak voor de grens, en pikte die na de douane weer op. Deze eerste run was een gematigd succes: de wiet was slecht, maar de opbrengst goed.

Bij de tweede poging stuiten ze op een al te vreemd gezin. Bij een benzinepomp ontmoeten ze een meisje, die ze een trekje van haar joint aanbiedt. De jongens vinden de wiet geweldig, en dan vraagt het meisje of ze er wat van mee naar huis willen nemen. Dat is natuurlijk een volmondig ‘ja’, en het meisje neemt ze mee naar huis. De wietkweker blijkt haar vader te zijn, een zeer gepassioneerde ‘weedologist’. De wiet is zo goed, dat Nate besluit niet een kilootje mee te nemen, maar hele tassen vol, elke week. Daar heeft hij natuurlijk wel een geldschieter voor nodig, die bovendien het spul distribueert, en een team, om alles te dragen. Hij benadert de drugsbaron van Idaho en ronselt zijn vrienden. En plots zijn ze allemaal stinkend rijk en elke dag stoned.

Dat kan natuurlijk nooit lang goed gaan, in elke film zouden nu spectaculaire achtervolgingen, ontploffingen en vuurgevechten losbarsten. Maar niet in deze film. ‘Kid Cannabis’ is namelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat maakt de film gematigd in zijn actie, en niet onrealistisch in het verloop. Nate en zijn team zijn nog jong, en zo veel plotselinge rijkdom doet veel argwaan opwekken in een klein dorp. Iedereen heeft door wat er gaande is, en vooral de concurrerende dealer, Brendan Butler, wordt afgunstig. Hun geld, macht en drugs beginnen hen langzaam boven het hoofd te groeien.

‘Kid Cannabis’ is een verfrissende film, vanwege de balans tussen het realistische verloop en de hoeveelheid drama en spanning. Want hoewel er een gebrek aan spektakel is, is er absoluut geen gebrek aan spanning. De introductie wordt rap afgehandeld, en voor we het weten zitten we al middenin de business. Door de voice-over worden het verhaal en de interne motieven van Nate duidelijker, en door al aan het begin van de film een betoog te houden over de voordelen van wiet, kunnen we de crimineel al niet meer onaardig vinden. ‘Kid Cannabis’ is meestal serieus en zo af en toe grappig, maar bovenal is het een pleidooi voor wiet. Dat past in de huidige trend in Amerika, waar in verschillende staten wordt gepleit voor legalisatie. Zoals zijn moeder aan het eind van de film tegen Nate zegt: ‘It’s just weed’.

Mirte Brethouwer