King Tut (2015)
Regie: David von Ancken | 252 minuten | biografie, drama, geschiedenis | Acteurs: Ben Kingsley, Avan Jogia, Sibylla Deen, Alexander Siddig, Peter Gadiot, Iddo Goldberg, Nonso Anozie, Alistair Toovey, Steve Toussaint, Kaizer Akhtar, Geoffrey Burton, Leon Lopez, Alexander Lyras, Daniela Lavender, Steve Chusak, Ismael Kanater, Raw Leiba
De miniserie ‘King Tut’ is een Spike original, een nieuwe kleine zender die groots uitpakt met een historisch drama. Zes afleveringen lang volgen we de wederwaardigheden van farao Toetanchamon. Van jongetje tot rebel tot koning. De ‘boy king’ Tut besluit op zeer jeugdige leeftijd zonder zijn adviseurs te willen regeren. Daarmee schopt hij natuurlijk tegen het zere been van de mensen die de farao met raad en daad omringen, zijn vizier Ay (Ben Kingsley op de automatische piloot), zijn legergeneraal Horemheb en de hogepriester. Allemaal proberen ze de jonge farao op eigen wijze pootje te lichten. Tut weet tot het einde niet wie hij kan vertrouwen, ze lijken allemaal samen te spannen om hem uit de weg te ruimen.
Om de bloedlijn te bewaren moet Tut trouwen met zijn zus, Anchesenamun, maar hij voelt geen echte liefde voor haar. Ook weet de koningin hem geen erfopvolger te geven. Voeg daar een oorlog met het machtige koninkrijk Mitanni en een epidemische ziekte die zijn volk bedreigt aan toe en je zou genoeg ingrediënten moeten hebben voor een episch spektakel. Helaas blijft het allemaal een beetje van bordkarton. Natuurlijk worden we op z’n tijd getrakteerd op enkele breed uitgesponnen gevechten waar het ‘gore’ bloed van afdruipt, maar dat kan het zinkende schip niet geheel vlot trekken. Bloed, zand en seks in een groots decor en toch blijft er een grote mate van onechtheid kleven aan ‘King Tut’.
Het niet geheel (of geheel niet?) historisch correct zijn kon de makers nog wel worden vergeven, als alles maar met verve in beeld zou zijn gebracht. En dat is het jammere, sommige scènes steken dermate klungelig in elkaar dat de grootste gemene deler in grove middelmaat blijft steken. Naast de fouten op feitelijk gebied zijn er de ‘goofs’ in spelregie. Twee voorbeelden: 1. Tut loopt het ene moment verzwakt rond met een stok en het daaropvolgende monter, zonder stok. 2. Tuts geliefde Suhad (de prachtige Kylie Bunbury uit “Under the Dome”) en zijn vertrouweling Lagus (Iddo Goldberg) keren ondanks alle drukte en paniek om hen heen wel heel gemakkelijk terug in het koninklijk paleis. Hoe? Gewoon via een luik en een ondergrondse tunnel en niemand die hen een strobreed in de weg legt.
‘King Tut’ is geregisseerd door David von Ancken. Toch niet de minste, want ook bekend van “Californication” en “Hell on Wheels”. Raar dat hij hier de regisseurstouwtjes niet wat strakker heeft aangetrokken, want nu horen we hoofdrolspeler Avian Jogia (Tut) zijn teksten op veel te gedragen toon in overdreven Engels debiteren en ergeren we ons aan de beperkte mimiek van koningin Ankhe (Sibylla Deen).
Valse spelletjes aan het oude Egyptische hof, 14 eeuwen voor Christus. Een slecht uitgevoerde ‘Game of Throne’. Veel geweld en een beetje seks hier en daar kan het gebrek aan inhoud niet verhullen. Voor liefhebbers van kostumering, zwart/wit acteren en pompeuze decors. En van zwart aangezette oogranden, want ook op kohlpotloden is in deze productie niet bezuinigd. Laten we het maar als ‘dappere eerste poging’ zien van zender Spike. Met dien verstande dat ‘King Tut’ nog lang niet in de schaduw staat van series die door Netflix en/of HBO worden afgeleverd…
Ruud Stift
‘King Tut’ verschijnt vrijdag 27 november 2015 op DVD en blu-ray.