Langer licht (2006)

Regie: David Lammers | 83 minuten | drama | Acteurs: Raymond Thiry, Dai Carter, Melody Klaver, Rian Gerritsen, Mike Meijer, Monique Sluyter, Hamza Essalih, Maartje Beets, Trifa Ismaeil, Younes Aouladbouchth, Fikret Koç, Leo Ockeloen, Victor Sams

Amsterdam-Noord is een bijzondere lokatie. Onderdeel van de grote stad, maar toch ook weer niet. Een brug tussen deze wijk en het centrum ontbreekt namelijk, er is enkel een pontje, die de twee stadsdelen verbindt. Daarnaast zit je binnen een paar minuten fietsen vanuit Amsterdam-Noord al in de polder. Deze elementen van Amsterdam-Noord spraken David Lammers aan en deden hem besluiten zijn film ‘Langer Licht’ te maken.

De film laat ons het verhaal zien van een vader en een zoon, die samen het verlies van hun moeder (vrouw) en zus (dochter) moeten verwerken. Dat ze daar allebei op een hele andere manier mee omgaan, zorgt ervoor dat Lucien (Raymond Thiry) zich “”opsluit”” in zijn boksschool en zijn zoon negeert. Het verhaal is klein, er gebeurt weinig. Het duurt ook lang voordat je als kijker in de gaten krijgt wat er eigenlijk speelt tussen de twee. Pas als Mitchell (Dai Carter) halverwege de film tegen zijn vriendinnetje vertelt wat er precies gebeurd is, begin je de situatie van de twee beter te begrijpen. Deze onduidelijkheid in het begin maakt de ontknoping des te mooier.

‘Langer Licht’ geeft een mooi beeld van de multi-culturele samenleving in Nederland, omdat David Lammers een groot deel van zijn cast uit de Amsterdamse volkswijk haalde. De film laat impliciet zien dat verschillende culturen ook heel goed naast elkaar kunnen leven. Als er al iets aan te merken is op ‘Langer Licht’ zou het kunnen zijn dat deze cast niet altijd even sterk acteert, maar de hoofdrolspelers maken dit weer helemaal goed. Daarnaast schuilt de kracht van de film in de mooie shots die Lammers maakt en in de ijzersterke soundtrack.

‘Langer Licht’ is een mooi voorbeeld van de ontwikkeling die gaande is in de Nederlandse film. Geen overdreven actie, maar subtiliteit. Deze subtiliteit maakt een film als ‘Langer Licht’ juist extra sterk.

Wietske Uneken

Waardering: 4

Bioscooprelease: 20 april 2006