Legendary Amazons (2011)

Regie: Frankie Chan | 104 minuten | actie | Acteurs: Cecilia Cheung, Xiaoqing Liu, Richie Ren, Pei-pei Cheng, Xiao Ming Yu, Na Yu, Kathy Chow, Yukari Ôshima, Qiao-qiao Jin, Chun-yan Ge, Zhou Xiao-fei, Zhao Qian-yu, Dong Liu, Zihan Chen, Katy Wang, Yang Zi-Tong, Ma Wu, Wai Lam

‘Legendary Amazons’ wekt met zijn titel de verwachting een onvergetelijke actiefilm te zijn. Dat gevoel wordt versterkt door het feit dat Jackie Chan deze film heeft geproduceerd en door de lijst van de plaatselijk redelijk bekende Chinese acteurs die aan de film meewerken, zoals Cecilia Cheung. De film is een remake van het Hongkongse ‘The 14 Amazons’ uit 1972. Beiden spelen zich af in het elfde eeuwse China tijdens het heersen van keizer Renzong, waar de Yang clan al jarenlang de Song Dynastie verdedigt. Yang Zongbao (Richie Ren), de laatste van deze clan, schijnt te zijn gestorven in de strijd tegen de vijandige staat Xia, waarna zijn weduwe Mu Guiying (Cecilia Cheung) en de overige weduwen van de clan de strijd overnemen om de nalatenschap van hun gestorven echtgenoten te beschermen. Hoewel het een klassiek verhaal betreft komt ‘Legendary Amazons’ niet goed uit de verf. De nadruk ligt sterk op de vechtscènes, waardoor het plot en de personages naar de achtergrond verdwijnen. Op deze manier is de film alleen interessant voor kijkers die reeds bekend zijn met het verhaal en een voorliefde hebben voor de Aziatische krijgskunsten.

De eerste scènes beginnen meteen met heftige gevechten, vervolgens wordt de kijker geïntroduceerd aan de hoofdpersonen. Ondertussen zit je te wachten op uitgebreide achtergrondinformatie, aangezien Aziatische oorlogsintriges vaak ingewikkeld in elkaar zitten, maar deze lijkt nooit te komen. Er wordt weinig tot niet ingegaan op het hoe en waarom van de strijd, of op de onderlinge relaties tussen de personages. De personages worden überhaupt nauwelijks uitgewerkt; aan het begin van de film zien we de ‘amazones’ in vogelvlucht voorbij komen met hun namen en wapens in beeld, maar afgezien daarvan zien we ze alleen in oorlogscontext, zonder enige persoonlijke inhoud. Zo wordt het erg moeilijk om betrokken te raken bij het plot, want van sympathie voor de Yang clan is nauwelijks sprake.

Het enige wat ‘Legendary Amazons’ enigszins de moeite waard maakt zijn de actiescènes. De gevechten zijn het enige element waar veel aandacht aan geschonken is en indrukwekkend zien ze er dan ook uit (althans, voor een leek). Na een tijdje gaan echter zelfs de gevechten vervelen, aangezien er weinig vooruitgang in lijkt te zitten en de strijders moeilijk uit elkaar te halen zijn. In plaats van driekwart van de film op te vullen met lange gevechten had dus beter tijd in karakterontwikkeling kunnen worden gestoken.

De ‘legendarische’ strijd die geportretteerd wordt maakt zijn reputatie dus bij lange na niet waar. Over de context van de oorlog en gebeurtenissen wordt nauwelijks gesproken, het lijkt wel alsof de makers ervan uit gaan dat het publiek al uitgebreide kennis van het verhaal heeft. De personages krijgen geen diepgang waardoor de dramatische evenementen de kijker koud laten. Dan is er nog de hoop dat de intensieve gevechten het geheel wat opleuken, maar ook deze gaan op den duur vervelen. ‘Legendary Amazons’ is misschien leuk voor de liefhebbers, maar deze overbodige remake is alles behalve legendarisch.

Alexandra Hoff

‘Legendary Amazons’ verschijnt donderdag 26 juli 2012 op DVD en blu-ray.